Deze week is de nieuwe site Studentstock van start gegaan. Deze geeft studenten die op zoek zijn naar een stageplaats of een baan de mogelijkheid zich aan werkgevers te presenteren met video en de testresultaten. Opmerkelijk aan dit "online handelshuis van talent", zoals de initiatiefnemers het zelf omschrijven, is dat in deze krappe arbeidsmarkt nogal wat van de studenten wordt gevraagd. Naast een tijdsinvestering moet de student zelfs betalen voor zijn inschrijving. Het is de vraag of dit wettelijk is toegestaan. Studentstock richt zich op werkgevers die op zoek zijn naar HBO- en universitaire stagiairs of starters. One minute pitch De studenten die zich via de site onder de aandacht willen brengen bij bedrijven, moeten er wel wat voor doen. Na het invullen van een uitgebreid online formulier moeten zij een afspraak maken om een video ('one-minute-pitch') op te nemen en een IQ- en persoonlijkheidstest in te vullen. Op basis van de test wordt bij het profiel via een kleur aangegeven of de student vooral 'creatief', 'daadkrachtig', 'efficiënt' is of gericht op 'samenwerking'. Minimaal 75 euro per CV In eerste instantie kunnen werkgevers gratis een verkort profiel en de video bekijken. Als zij in een kandidaat geïnteresseerd zijn, betalen zij minimaal 75 euro voor het downloaden van het 'trackrecord'. "De hoogte daarvan is afhankelijk van de marktwaarde. Hoe vaker een trackrecord is gedownload, hoe hoger het prijskaartje", aldus de site. Zo'n trackrecord bestaat uit het cv, gegevens van IQ-test en persoonlijkheidstest, de naam en contactgegevens van de kandidaat. Werkgever solliciteert Vervolgens kan de werkgever contact opnemen met de student. Deze kan de werkgever uitnodigen voor een sollicitatie op Decision-day. "Studentstock: "Ben je in gesprek met een van de meest gewilde studenten op Studentstock? Dan nodigt hij je misschien wel uit voor 'D-day'. Op die dag presenteren maximaal drie werkgevers zich aan de student. De rollen zijn omgedraaid: jij gaat als werkgever bij de kandidaat op gesprek. Een expertpanel ondersteunt de student bij het maken van zijn keuze." Inschrijfgeld wettelijk niet toegestaan Studentstock brengt voor de inschrijving 15 euro in rekening bij de student. Weliswaar een bescheiden bedrag, maar - als ik me niet vergis - is dit wettelijk niet toegestaan. Ook voor innovatieve concepten geldt de 'Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs' die intermediairen bij arbeidsbemiddeling verbiedt kosten in rekening brengen bij werkzoekenden.
Deze week is de nieuwe site Studentstock van start gegaan. Deze geeft studenten die op zoek zijn naar een stageplaats of een baan de mogelijkheid zich aan werkgevers te presenteren met video en de testresultaten.
Opmerkelijk aan dit "online handelshuis van talent", zoals de initiatiefnemers het zelf omschrijven, is dat in deze krappe arbeidsmarkt nogal wat van de studenten wordt gevraagd. Naast een tijdsinvestering moet de student zelfs betalen voor zijn inschrijving. Het is de vraag of dit wettelijk is toegestaan.
Studentstock richt zich op werkgevers die op zoek zijn naar HBO- en universitaire stagiairs of starters.
One minute pitch
De studenten die zich via de site onder de aandacht willen brengen bij bedrijven, moeten er wel wat voor doen. Na het invullen van een uitgebreid online formulier moeten zij een afspraak maken om een video ('one-minute-pitch') op te nemen en een IQ- en persoonlijkheidstest in te vullen. Op basis van de test wordt bij het profiel via een kleur aangegeven of de student vooral 'creatief', 'daadkrachtig', 'efficiënt' is of gericht op 'samenwerking'.
Minimaal 75 euro per CV
In eerste instantie kunnen werkgevers gratis een verkort profiel en de video bekijken. Als zij in een kandidaat geïnteresseerd zijn, betalen zij minimaal 75 euro voor het downloaden van het 'trackrecord'. "De hoogte daarvan is afhankelijk van de marktwaarde. Hoe vaker een trackrecord is gedownload, hoe hoger het prijskaartje", aldus de site.
Zo'n trackrecord bestaat uit het cv, gegevens van IQ-test en persoonlijkheidstest, de naam en contactgegevens van de kandidaat.
Werkgever solliciteert
Vervolgens kan de werkgever contact opnemen met de student. Deze kan de werkgever uitnodigen voor een sollicitatie op Decision-day.
"Studentstock: "Ben je in gesprek met een van de meest gewilde studenten op Studentstock? Dan nodigt hij je misschien wel uit voor 'D-day'. Op die dag presenteren maximaal drie werkgevers zich aan de student. De rollen zijn omgedraaid: jij gaat als werkgever bij de kandidaat op gesprek. Een expertpanel ondersteunt de student bij het maken van zijn keuze."
Inschrijfgeld wettelijk niet toegestaan
Studentstock brengt voor de inschrijving 15 euro in rekening bij de student. Weliswaar een bescheiden bedrag, maar - als ik me niet vergis - is dit wettelijk niet toegestaan. Ook voor innovatieve concepten geldt de 'Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs' die intermediairen bij arbeidsbemiddeling verbiedt kosten in rekening brengen bij werkzoekenden.