Studenten rekken hun studie uit angst voor arbeidsmarkt

Studerende jongeren krijgen minder geld van hun ouders en moeten naast hun opleiding dus meer werken om rond te komen. Ook rekken ze hun studieperiode, uit angst geen werk te kunnen vinden na hun afstuderen.

Dat blijkt uit recent onderzoek van StudentenWerk, uitgevoerd door Intelligence Group, onder 831 middelbare scholieren, studenten en young professionals tussen de 15 en 29 jaar.

Ouders trekken het niet meer
54 procent van de jongeren geeft aan dat de economische crisis effect heeft (gehad) op hun studieomstandigheden. Dit heeft vooral te maken met de financiële problemen van hun ouders: 35 procent zag de ouderlijke bijdrage aan de opleiding slinken of verdwijnen. 14 procent geeft bovendien aan meer te moeten werken naast de school of studie om rond te kunnen komen.

Studenten  besparen daarnaast vooral op vakanties, uitgaan en andere extraatjes (39 procent), of door de dagelijkse boodschappen bij discounters te kopen (27 procent). Ook zegt 22 procent meer te sparen en 12 procent  is (meer) gaan lenen van familie of de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Doorstuderen uit angst voor arbeidsmarkt
Ook op de studieduur is een effect van de crisis zichtbaar. Twee op de tien jongeren zeggen langer door te studeren, uit angst dat ze na hun opleiding geen werk kunnen vinden. 6 procent beweert  studievertraging opgelopen te hebben, omdat zij meer zijn gaan werken. Slechts één op de tien jongeren geeft aan veranderd te zijn van studie vanwege de slechte carrièreperspectieven.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?