SZW claimt succes verplichte loondoorbetaling bij ziekte
Minder verzuim omdat werkgevers twee jaar lang betalen.
Werkgevers draaien sinds 2004 twee jaar lang op voor het salaris van hun zieke medewerker. Succesvol beleid volgens het ministerie van SZW, dat de wet evalueerde. Want hierdoor is het aantal uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid gedaald. Ook het ziekteverzuim is op een blijvend laag niveau gebleven.
Sinds 2004 zijn werkgevers twee jaar financieel verantwoordelijk voor verzuimende werknemers. Werkgevers hebben daarom dus financieel belang bij een zo snel mogelijke werkhervatting. Werknemers worden soms geconfronteerd met lager loon tijdens de ziekteperiode, alhoewel dat zeker niet in alle cao’s zo geregeld is.
Steeds meer werkgevers verzekeren zich tegen de financiële gevolgen van het ziekteverzuim. Uit de evaluatie blijkt dat de private markt van verzuimverzekeringen erg creatief is.
Voorlichting
Het ministerie van SZW benadrukt dat het succes van de Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting niet op zichzelf staat. De wet hangt nauw samen met de Wet verbetering poortwachter (2002) en de invoering van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA, 2006).
Wel blijkt dat de werkgevers weinig kennis hebben over rechten en plichten bij doorbetaling van loon en re-integratie van werknemers. Met ‘best practices’ als voorbeeld, zal daarom een nieuwe voorlichtingscampagne van start gaan.