'Thuiswerken tegen files en krappe arbeidsmarkt'

Volgens VNO-NCW directeur Niek Jan van Kesteren moeten overheid en werkgevers stimuleren dat werknemers meer thuiswerken. Hij wil hierover afspraken maken tijdens de komende 'participatietop'. Op deze manier wordt zowel het fileprobleem aangepakt als de krappe arbeidsmarkt. "Ongeveer vier miljoen mensen werken in Nederland op kantoor. Als de helft van hen een of twee dagen per week niet meer in de trein of op de weg hoeft om naar het werk te komen, dan zouden we een enorme klapper maken,'' aldus Van Kesteren. Volgens de werkgeversdirecteur werken veel mensen, vooral vrouwen, in deeltijd of helemaal niet vanwege de reistijden en de zorg voor kinderen. "Sociaal contact op de werkplek is belangrijk, maar we hoeven helemaal niet elke dag in die kudde op pad. Zeker in kantoorfuncties kan veel werk net zo goed thuis worden gedaan.'' En met internet, e-mail en telefoon kunnen leidinggevenden makkelijk contact houden met de werknemers. En omdat die gewoon thuis kunnen doorwerken als een kind ziek is, worden werknemers volgens Van Kesteren zelfs productiever. Wel moeten goede afspraken worden gemaakt wanneer wat van de medewerkers wordt verwacht. Maar hoe ze hun tijd indelen, moeten ze zelf weten. Nog even en de kantoorhiërarchie kent een nieuw statussymbool: vijf dagen per week lekker ongestoord op kantoor mogen werken; geen huishoudelijke klussen tussendoor, geen hond die moet worden uitgelaten of kinderen die aandacht nodig hebben.

Lekker thuiswerken met ziek kindVolgens VNO-NCW directeur Niek Jan van Kesteren moeten overheid en werkgevers stimuleren dat werknemers meer thuiswerken. Hij wil hierover afspraken maken tijdens de komende 'participatietop'. Op deze manier wordt zowel het fileprobleem aangepakt als de krappe arbeidsmarkt.

"Ongeveer vier miljoen mensen werken in Nederland op kantoor. Als de helft van hen een of twee dagen per week niet meer in de trein of op de weg hoeft om naar het werk te komen, dan zouden we een enorme klapper maken,'' aldus Van Kesteren.
Volgens de werkgeversdirecteur werken veel mensen, vooral vrouwen, in deeltijd of helemaal niet vanwege de reistijden en de zorg voor kinderen. "Sociaal contact op de werkplek is belangrijk, maar we hoeven helemaal niet elke dag in die kudde op pad. Zeker in kantoorfuncties kan veel werk net zo goed thuis worden gedaan.''
En met internet, e-mail en telefoon kunnen leidinggevenden makkelijk contact houden met de werknemers. En omdat die gewoon thuis kunnen doorwerken als een kind ziek is, worden werknemers volgens Van Kesteren zelfs productiever. Wel moeten goede afspraken worden gemaakt wanneer wat van de medewerkers wordt verwacht. Maar hoe ze hun tijd indelen, moeten ze zelf weten.

Nog even en de kantoorhiërarchie kent een nieuw statussymbool: vijf dagen per week lekker ongestoord op kantoor mogen werken; geen huishoudelijke klussen tussendoor, geen hond die moet worden uitgelaten of kinderen die aandacht nodig hebben.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?