Vanaf 18 november 2024 krijgen werkgevers iets meer ruimte om 13- tot 15-jarigen in te zetten op het werk. Deze jonge werknemers mogen dan vaker werk doen tijdens vakantieweken en niet-schooldagen. Wel blijven strikte voorwaarden verbonden aan de inzet van deze jonge arbeidskrachten, die nog volop in de leerplicht zitten. Zo moeten ze voldoende rust krijgen en er is speciale aandacht vereist voor de (sociale-) veiligheid op hun werkplek. Verder mogen ze niet werken op plaatsen waar alcohol wordt geschonken.
De wijzigingen staan in de Nadere regeling kinderarbeid (Nrk), waarmee de arbeidsmogelijkheden voor tieners zijn verruimd.
Meer werken op niet-schooldagen en tijdens vakantieweken
Volgens de nieuwe regels mogen 13- en 14-jarigen op niet-schooldagen en in vakantieweken werken tot 20.00 uur (voorheen 19.00 uur). Ook is het nu toegestaan voor deze groep om op zondagen te werken.
Voor 15-jarigen geldt dat ze in vakantieweken zelfs tot 21.00 uur mogen werken. De rusttijd blijft ongewijzigd, zodat de sociale ontwikkeling en het schoolwerk niet in het gedrang komen.
Voor werk op zondagen geldt de voorwaarde dat de zaterdag ervoor altijd vrij moet zijn. Ook mag maar een beperkt aantal zondagen worden gewerkt. Bovendien is er eerst instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging om deze jonge kinderen te laten werken. Vanzelfsprekend moet er ook aantoonbare toestemming van de ouders of verzorgers zijn, die de werkgever moet vastleggen in de personeelsadministratie.
Verbod op werken in horeca met alcohol
Een belangrijke wijziging betreft ook het verbod voor kinderen jonger dan 16 jaar om te werken in ruimtes waar alcoholhoudende dranken geschonken worden. Dit geldt ongeacht of de horecazaak een vergunning heeft. Het verbod is van toepassing zodra alcohol kan worden geserveerd. Uit onderzoek blijkt dat dit soort werkomgevingen vaak onveilig zijn voor kinderen, door verhoogde risico's op agressie, intimidatie en werkdruk. Deze maatregel biedt een betere basis voor de handhaving door de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Kinderen mogen op zich wél werken in horecagelegenheden, maar dan alleen op plekken waar geen alcohol beschikbaar is. Bijvoorbeeld in de keuken of als afwasser, mits zij zich in een andere ruimte bevinden dan waar alcohol geschonken wordt en er géén contact met klanten is.
Strikte voorwaarden en handhaving
Om de veiligheid van kinderen te waarborgen, zijn strikte voorwaarden verbonden aan de verruimde werktijden. Naast toestemming van de ouders en instemming van de ondernemingsraad, wordt er ook streng opgetreden door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als de arbeidsinspecteur een overtreding van de regels constateert, maakt de werkgever gerede kans op een boete.
De wijzigingen zullen nog extra onder de aandacht worden gebracht van kinderen, ouders en werkgevers, om ervoor te zorgen dat iedereen zich bewust is van de nieuwe regels en verantwoordelijkheden.
Conclusie voor HR-adviseurs
Met deze wetswijziging krijgen werkgevers van tieners iets meer flexibiliteit om hen te laten werken, maar de bescherming van de gezondheid en ontwikkeling van kinderen blijft vooropstaan. HR-professionals moeten in het bijzonder letten op de instemming van ouders en de OR. Verder is aandacht nodig voor naleving van de nieuwe regels, vooral als het gaat om werk op plekken waar alcohol wordt geschonken.
Voor 14- en 15-jarigen die een formele stage lopen in het kader van een vmbo-opleiding, blijven uitzonderingen bestaan. Voor deze groep gelden andere regels tijdens hun stage dan voor regulier werk.
Overzicht wetswijzigingen kinderarbeid
Wijziging |
Omschrijving |
Voorwaarden |
Verruimde werktijden voor 13- en 14-jarigen |
13- en 14-jarigen mogen nu tot 20.00 uur werken op niet-schooldagen en in vakantieweken |
Instemming OR, toestemming ouders.
|
Verruimde werktijden voor 15-jarigen
|
15-jarigen mogen nu tot 21.00 uur werken in vakantieweken, en op niet-schooldagen tot 20.00 uur |
Instemming OR, toestemming ouders |
Toestemming voor werk op zondagen |
Kinderen van 13-15 jaar mogen werken op zondag, mits zaterdag vrij is en een beperkt aantal zondagen wordt gewerkt. Er moeten in elke periode van 16 weken minstens 5 zondagen zijn waarop niet gewerkt wordt. |
Zaterdag ervoor moet vrij zijn, beperkt aantal zondagen. Instemming OR, toestemming ouders. |
Instemming ouders/verzorgers en OR |
Voor werken op zondagen en verruimde werktijden is toestemming vereist van ouders/verzorgers en instemming van de ondernemingsraad. |
Toestemming moet geregistreerd worden in de p-administratie. Inspectie controleert. |
Verbod op werk in horecalokalen met alcohol |
Kinderen onder 16 mogen niet meer werken in ruimten waar alcohol wordt geschonken, met uitzondering van andere ruimten zonder drank- en klantcontact. |
Verboden als alcohol geschonken kan worden. Uitzondering: andere ruimten zonder alcohol en klanten. |