TNO-onderzoek: Het Nieuwe Werken levert werkgevers weinig op

Het Nieuwe Werken voldoet niet aan de verwachtingen. Zo draagt Het Nieuwe Werken nauwelijks bij aan betere prestaties, aantrekkelijk werkgeverschap en kennisdeling. Terwijl werkgevers vaak wel verbeteringen op dit vlak noemen als reden om Het Nieuwe Werken in te voeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO en Profile Dynamics onder bijna 1.700 werknemers.

Nog steeds wrijven facilitymanagers zich in hun handen als zij denken aan Het Nieuwe Werken. Zij zien grote kostenbesparingen. Hoe minder kantoorruimte nodig is, des te hoger de besparing.


Negatieve berichten
Maar wie nu nog Het Nieuwe Werken wil invoeren, heeft een goed verhaal nodig. En dat wordt steeds moeilijker nu de negatieve berichten overheersen. Een greep van onderzoeken en publicaties waarover Personeelslog de afgelopen maanden heeft geschreven:

 

Relativering juichverhalen
Nu is het opnieuw een onderzoek van TNO en Profile Dynamics dat de juichverhalen relativeert. De onderzoekers zetten vijf HNW-maatregelen op een rij en de effecten die zij hebben.

Eerst maar het goede nieuws. Wat (een beetje) helpt, is medewerkers met ICT makkelijker maken om buiten het kantoor te werken. Met deze maatregel worden werknemers iets productiever en waarderen zij hun werkgever iets beter dan gemiddeld.
Ook organisaties die werknemers toestaan om flexibele werktijden te hanteren, krijgen van hun medewerkers een hogere waardering.

Averechts effect
Maar daarmee houdt meteen het goede nieuws op. Andere maatregelen die worden genomen om Het Nieuwe Werken te bevorderen, hebben zelfs een averechts effect.
Als medewerkers veel uren buiten kantoor werken, heeft dat een licht negatief effect op de waardering van de werkgever. Dit geldt ook als medewerkers veel op wisselende plekken werken – of dat nu op kantoor is of daarbuiten. Bovendien brengt dit ook het risico met zich mee dat kennisdeling onder druk komt te staan.

De onderzoekers constateren zelfs dat voor organisaties die de kennisdeling binnen het bedrijf willen verbeteren “invoering van HNW in zijn huidige vorm niet de meest aangewezen weg lijkt”.

Risico's afwegen
De onderzoekers gaan niet zover dat ze bedrijven adviseren om maar helemaal af te zien van Het Nieuwe Werken. “Het is wel belangrijk om goed na te denken over het beoogde doel ervan, de risico’s af te wegen en daarbij dan de juiste maatregelen te kiezen”, aldus Wilma Kuipers van Profile Dynamics.

“Maatwerk blijkt bij de invoering van Het Nieuwe Werken een belangrijke succesfactor. Elke organisatie is namelijk uniek en de organisatiecultuur of subculturen binnen afdelingen en teams zijn van grote invloed op de manier waarop medewerkers tegen Het Nieuwe Werken aankijken en ermee omgaan.”

Arme facilitymanagers. Misschien moeten ze maar iets anders bedenken om kosten te besparen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?