Toyota Prius als voorbeeld voor het HR-vak
HRM wordt hybride: sterk, doelmatig en zuinig.
Hoe gaat het HR-management van de toekomst er uit zien? Het zou goed kunnen dat de taken van de HR-manager duidelijk gaan verschillen met die van vandaag. De kracht ligt in vernieuwende, hybride combinaties. Dat denkt Roger Collins, emeritus professor aan de
Universiteit van New South Wales, Australië en bestuursvoorzitter van accountancy adviesbureau
Grant Thornton Australia.
Juist nu organisaties door de recessie veranderen, is het ook een goed moment om na te denken over de rol van HRM en over hoe ons vak de meeste waarde kan leveren voor de organisatie. Vaak worden de toekomstige ontwikkelingen in HRM beschreven als een doorontwikkeling van huidige taken en rollen. Maar Collins voorziet nieuwe taakvelden en rollen voor HRM die organisaties uiteindelijk meer kunnen opleveren.
Aanbod HR-managers
Nog steeds worstelen vakgenoten met de vraag hoe de HR-discipline een stoel aan de bestuurstafel kan krijgen. Vaakgehoorde klachten zijn dat de HR-manager bijvoorbeeld moet rapporteren aan de Financieel directeur en dus niet direct aan de top. Verder wil het management soms geen echte verantwoordelijkheid dragen voor de personeelszaken in het bedrijf.
Er moet volgens Collins een nieuwe kijk komen op de HR-professie, want organisaties van nu hebben andere behoeften dan decennia geleden. Functiebeschrijvingen kunnen nogal eens de taken beschrijven uit het verleden, in plaats van te weerspiegelen waar in de toekomst behoefte aan is.
En dat blijkt ook aan de aanbodkant. Want daar zijn lang niet altijd voldoende gekwalificeerde HR-managers beschikbaar om hoge HR-functies in het bedrijfsleven te vervullen. Dan zoeken deze bedrijven een andere oplossing. Bijvoorbeeld door HR-taken en verantwoordelijkheden te verschuiven naar andere disciplines waar wel mensen zitten met de benodigde competenties, zoals de financiële directie, waarschuwt Collins.
De hybride toekomst van HR
Universiteiten en Hogescholen bieden meer gecombineerde studierichtingen aan. Bijvoorbeeld combinaties van rechten en economie, biologie en techniek of filosofie en ICT. Door theorie en visie te combineren, en door over grenzen heen te stappen, leveren afgestudeerden grote meerwaarde aan organisaties.
Dat zelfde geldt voor HRM. Zo biedt de combinatie van Financiële zaken met HRM kansen tot betere analyses en kosteneffectievere investeringen in personeel. De integratie van HR met ICT levert inzichtelijker personeelmodellen op, bijvoorbeeld voor personeelsplanning en op maat gesneden dienstverlening aan managers en medewerkers. De samenvoeging met marketing kan helpen de merkbeleving van producten van het bedrijf te weerspiegelen in het werkgeversmerk. Op die manier kan de merkbeleving ook doorwerken naar de cultuur in de organisatie en naar het functioneren van medewerkers.
Net als de vernieuwende hybride-auto Toyota Prius, waarin twee motoren (elektrisch en conventioneel) krachtiger en zuiniger samenwerken, zou ook het HR vak meer hybride moeten worden. Want waarom zouden we vast blijven houden aan starre taakverdelingen en oude opvattingen over het vak, als samenwerking zoveel nieuwe kansen kan bieden? Oplossingen komen straks vanuit een breder, holistisch, perspectief. Bovendien kunnen gevechten over posities en taken dan vaker achterwege blijven, Stelt Collins. Er moeten alleen nog nieuwe taakbeschrijvingen komen en andere functienamen die de nieuwe werkelijkheid beter beschrijven.
Nieuwe rol voor de HR manager
De integratie van taken en vakgebieden moet ook terugkomen in de functie van de HR-manager. Daarvoor moeten we voor het HR-vak managers multidisciplinair gaan opleiden. HR-managers moeten een helikopterblik krijgen, met oog voor het personeel en de organisatie, maar ook voor de wensen van externe stakeholders en het netwerk waarin de organisatie opereert.
Volgens Collins beginnen dergelijke roldoorbrekende vernieuwingen het eerst bij bedrijven die sterk in ontwikkeling zijn. Ook in het verleden kwamen nieuwe organisatorische ontwikkelingen het eerst tot stand in organisaties die geen last van het verleden met zich meedroegen. Bedrijven die zich niet hoefden, of wilden, aanpassen aan de `mainstream`.
Experimenteren voor de toekomst van HR
Collins wil niet simpelweg de taken van de HR-manager uitbreiden, maar eerder een ontwikkeling in gang zetten waarin er ruimte is voor brede experimenten. Dat gaat met vallen en opstaan, maar dat is in de HR-professie niet ongebruikelijk, maar heeft het vak juist gevormd.
Want in het verleden zijn steeds nieuwe inzichten en werkwijzen uit andere disciplines opgenomen, die nu staande HR-praktijk zijn. De vraag is dan ook volgens Collins: wil je een product zijn van het verleden, of aan het begin staan van de toekomst?
© Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.