De troonrede die Koningin Beatrix zojuist uitsprak, stond -wat HR-thema`s betreft- vooral in het teken van de gevolgen van de vergrijzing.
De Koningin begon met enkele zinnen uit te spreken over de demissionaire status van het huidige kabinet. In de plannen voor 2011 heeft het kabinet daarom terughoudendheid betracht, alhoewel er wel ruim 3 miljard wordt bezuinigd. De Koningin sprak van de noodzaak van een
stabiel nieuw kabinet, om het economisch herstel te begeleiden.
In een opvallende passage sprak het staatshoofd over de noodzakelijkheid van een harmonieuze samenleving, `die is gebouwd op respect, verdraagzaamheid en wellevendheid. Dat vergt geven en nemen, tolerantie maar ook aanpassing. Dit is de verantwoordelijkheid van ons allen`, aldus de Koningin. Het beschermen van alle burgers tegen `intimidatie, discriminatie en geweld` blijft dan ook de hoogste prioriteit van de regering.
Gevolgen vergrijzing voor pensioenen
Het Nederlandse pensioenstelsel is `robuust` in vergelijking met andere landen. Maar willen we de AOW en de pensioenen betaalbaar houden, dan zal de pensioenleeftijd omhoog moeten. Het demissionaire kabinet liet de Koningin niet uitspreken naar welke leeftijd, maar verwees wel naar het akkoord van werkgevers en werknemers. Daarin is afgesproken om de pensioenleeftijd in stappen te verhogen naar 66 jaar.
De pensioenfondsen hebben het moeilijk, maar het kabinet hecht eraan dat de bestaande regels worden nageleefd, zodat het vertrouwen op langere termijn kan terugkeren.
Vergrijzing en arbeidsmarkt
Ook de arbeidsmarkt wordt op termijn vanwege de vergrijzing gekenmerkt door een dalend arbeidsaanbod. Daarom blijft het nodig om maatregelen te treffen die de arbeidsparticipatie vergroten, de inzetbaarheid van werknemers verbeteren en de arbeidsmobiliteit bevorderen.
Ook bij de gezondheidszorg kwam de vergrijzing aan de orde. De financiering daarvan komt in het gedrang, doordat we ouder worden en ouderen meer zorg nodig hebben.
Export en loonmatiging
De Koningin sprak veel woorden uit over de positie van Nederland in Europa en de wereld. Nederland is voor zijn welvaart dan ook in hoge mate afhankelijk van de export.
Maar we hebben relatief hoge lonen; daarom is het van belang om de concurrentie voor te blijven met innovatieve producten en diensten van hoge kwaliteit. Een verantwoorde loonontwikkeling is dan wel noodzakelijk, zo sprak de Koningin de verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer toe.