Tweederde van de werkgevers ergert zich aan jong personeel
Veel misverstanden over en weer tussen jongeren en werkgevers.
Bijna de helft van de jongeren ergert zich wel eens aan de baas (46 procent). Werkgevers ergeren zich echter nog veel vaker (65 procent) aan jongeren. Ruim de helft van de werkgevers (55 procent) zegt wel eens jongeren te hebben ontslagen vanwege gedrag. Gebrek aan inzet en een slechte werkhouding zijn de belangrijkste redenen. Een meerderheid van de geïnterviewde
jongeren geeft echter aan nooit commentaar van de baas te krijgen
Deze cijfers presenteerde voorzitter Hans de Boer bij de opheffing van de Taskforce Jeugdwerkloosheid afgelopen maandag. Sinds de oprichting in oktober 2003 zijn er 40.000 extra (leer)banen gecreëerd door de Taskforce. Het aantal werkloze jongeren is gedaald van 65.000 naar 30.000.
Ter gelegenheid van de opheffing van de taskforce zijn de ervaringen met werkgevers en jongeren beschreven in het boek 'Pakken en Piercings'.
Wennen
De meerderheid van de werkgevers (66 procent) is van oordeel dat jongeren flink moeten wennen aan werken. De grootste moeite hebben jongeren volgens hen met op tijd komen en een correcte omgang met collega's. Vooral de werkduur valt jongeren tegen. Uiterlijkheden (piercings, petje), correct taalgebruik en ziekmelding noemen werkgevers opvallend weinig als struikelblokken. Daarover zijn jongren pessimistischer. Hoewel ondernemers vinden dat er veel schort aan de discipline van jongeren, wil 85 procent van de geïnterviewde ondernemers ze toch graag hebben.
Inhoud werk
Van de jongeren vindt 80 procent dat zij een goed beeld hadden van het werk dat ze zouden gaan doen bij hun werkgever. Die werkgever denkt daar anders over. Ruim 40 procent vindt dat jongeren geen realistisch beeld heeft. Bijna de helft van de werkgevers vindt dat jongeren niet voldoende hebben meegekregen in hun opleiding.
Beroespskeuze voorlichting
Minder dan de helft van de jongeren vindt de hoeveelheid beroepskeuzevoorlichting tijdens de opleiding voldoende. Ruim eenderde is van mening dat de beroepskeuzevoorlichting gewoon tekortschiet. Werkende jongeren vinden in grote meerderheid (81 procent) dat de school meer zou mogen sturen bij beroeps-en studiekeuze naar beroepen waarin wel werk te vinden.
Pakken & Piercings ligt vanaf 25 juni in de boekhandel en kost 19,95 euro.