Uitzendwerk telt niet mee voor recht op vast contract

Je doet eerst met vier contracten hetzelfde werk als uitzendkracht en daarna krijg je een tijdelijke aanstelling voor dezelfde baan als ambtenaar bij een gemeente. Moet dat vijfde contract dan niet voor een vaste baan zijn? Nee, zegt de rechter, want de bescherming van flexwerkers geldt niet voor uitzendkrachten. Uitzendwerk telt dus ook niet mee in de keten naar een vast contract.

Op 18 november 2013 oordeelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat de tijd die iemand als uitzendkracht heeft gewerkt, niet meetelt bij de toepassing van de zogenoemde flexwetgeving. Bijzonder is, dat de rechters daarmee een uitspraak volgen die het Hof van Justitie van de Europese Unie deed in een Italiaanse zaak. De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Na vier keer uitzendwerk geen recht op vast contract
Het gaat in deze zaak om een vrouw die eerst vier contracten als uitzendkracht bij een gemeente heeft gehad en daarna een tijdelijke aanstelling voor een jaar krijgt als ambtenaar bij die gemeente.

WETEN: Alles over arbeidsovereenkomsten

Zij stelt dat die aanstelling haar vijfde contract op rij is voor dezelfde functie, hetzelfde werk, hetzelfde salaris en onder hetzelfde gezag. Met een beroep op de Wet flex en zekerheid stelt de vrouw dat haar tijdelijke aanstelling eigenlijk een vast dienstverband moet zijn. Want de flexwetgeving bepaalt tenslotte dat na drie contracten voor bepaalde tijd het vierde contract altijd voor onbepaalde moet gaat gelden.

Uitzendwerk telt niet mee voor keten naar vast werk
De Centrale Raad van Beroep vindt dat het te ver gaat om de wettelijke bescherming van flexwerkers ook van toepassing te laten zijn voor uitzendwerk dat voorafgaat aan de tijdelijke aanstelling als ambtenaar.

De CRvB stelt dat meetellen ook niet mag van het EU-recht. Want in een Italiaanse zaak, heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie op 11 april 2013 geoordeeld dat de EU regels ter bescherming van flexwerkers niet van toepassing zijn op uitzendkrachten. Daarbij maakt het ook niet uit onder welke omstandigheden iemand uitzendwerk verricht. Dat de vrouw bijvoorbeeld uitzendwerk deed ter vervanging van afwezige personeelsleden doet dus niet ter zake, stellen de rechters vast.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?