Vacaturewebsites gaan niet vrijuit bij plaatsen van onjuiste personeelsadvertenties.
Ongemotiveerde leeftijdsgrenzen stellen in een personeelsadvertentie is verboden. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) bepaald. Websites die vacatures van anderen plaatsen, zijn volgens de CGB bovendien verantwoordelijk te stellen voor de inhoud van de vacatureteksten.
Zo oordeelt de Commissie dat het CWI in strijd handelt met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGBL). Het CWI is in overtreding door op haar website een vacature te plaatsen voor een transportplanner van maximaal 35 jaar, zonder motivering van deze leeftijdsgrens. Het CWI stelde dat de website een doorgeefluik is van vacatures, en meende daarom dat de verantwoordelijkheid rust op de werkgever. Bovendien vindt het CWI dat op www.werk.nl zulke grote aantallen personeelsadvertenties worden geplaatst, dat zij de website niet hoeft te controleren op strijdigheid met de WGBL.
De CGB oordeelt dat het verbod tot het maken van onderscheid naar leeftijd bij het aanbieden van werk en bij de arbeidsbemiddeling zich ook richt tot het CWI. Het CWI beheert immers de website en heeft als hoofdtaak arbeidsbemiddeling. De website is een afspiegeling van die taak, dus vallen de activiteiten ook onder arbeidsbemiddeling.
Leeftijdsgrenzen verboden
Tegen verschillende werkgevers waren bij het College klachten ingediend door personen die wilden solliciteren op een personeelsadvertentie, maar niet voldeden aan de daarin gestelde leeftijdsgrenzen. De WGBL verbiedt uitdrukkelijk het openlijk aanbieden van vacatures met vermelding van (niet-gemotiveerde) leeftijdsgrenzen. Dit geldt dus zowel voor het plaatsen van advertenties in kranten, als op een website. Niet alleen werkgevers zijn hieraan gebonden, ook uitzendbureaus en bemiddelingsorganisaties.