De arbeidsmarkt lijkt iets ruimer geworden in het eerste kwartaal van 2023. Een afnemende vacaturetrend wijst op normalere verhoudingen op de arbeidsmarkt tussen vacatures en kandidaten. Nederland is geen uitzondering in vergelijking met andere Europese landen en dat kan betekenen dat de handel afneemt en de economie afkoelt. Opvallend is de daling van vactures in de bouwsector, waarschijnlijk doordat bouwprojecten (nog) niet doorgaan vanwege de stikstofproblematiek. HR-professionals moeten hun wervingsstrategie hierop aanpassen.
De vacaturetrend is in het afgelopen kwartaal afgebogen, concludeert vacaturesite Indeed, marktleider in Nederland en Europa. Indeed heeft miljoenen vacatures geanalyseerd en concludeert dat de vacaturetrend in het eerste kwartaal van 2023 is afgebogen. Dit kan belangrijke inzichten bieden voor HR-professionals.
Hieronder volgen vijf punten die HR-professionals kunnen interesseren:
Het aantal vacatures in Nederland is afgenomen. Het vacatureniveau bevond zich in maart 2023 op 44,2 procent boven het niveau van februari 2020, voor de pandemie. Dat cijfer duidt nog wel op een toename, maar in december 2022 was dit nog 52,7 procent boven het niveau voor de pandemie.
Het afnemende vacatureniveau kan wijzen op normalere verhoudingen op de arbeidsmarkt tussen vacatures en kandidaten. Werkgevers kampen al langere tijd met een relatief beperkt aanbod van sollicitanten, terwijl de vraag naar personeel groot is. Een afnemende vacaturetrend belooft meer lucht om het personeelsbestand op orde te krijgen.
HR-professionals moeten er rekening mee houden dat Nederland geen uitzondering is in vergelijking met andere Europese landen waar het vacatureniveau ook is gedaald. Zo nam in België het niveau met 10,2 procentpunt af ten opzichte van eind 2022. De Fransen hebben te maken met een daling van 7,7 procentpunt en in Duitsland, Nederlands belangrijkste handelspartner, is het vacatureniveau zelfs met 11,1 procentpunt gedaald.
Er zijn nog steeds sectoren die groei laten zien. Zo is het aantal beschikbare vacatures in het onderwijs toegenomen (+5,2%) en ook in de retailsector (+2,2%) komen er ten opzichte van februari 2021 weer meer vacatures bij. HR-professionals in die sectoren hebben dus nog steeds te maken met een groot tekort aan goede kandidaten om vacatures te vervullen.
De bouwsector is een opvallende daler. Het vacatureniveau ligt hier nog flink boven het niveau van voor de coronacrisis, maar de daling is wel opmerkelijk. Deze wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de stikstofproblematiek die veel bouwprojecten vertraagt. HR-professionals in de bouwsector moeten zich bewust zijn van deze uitdagingen en creatieve oplossingen bedenken om deze aan te pakken. Ze zullen de krimp waarschijnlijk ten koste laten gaan van hun flexibele schil met zzp'ers en uitzendkrachten.
Wervingsstrategie aanpassen
De arbeidsmarkt is niet plotseling heel ruim geworden, maar HR-professionals moeten zich bewust zijn van de afgenomen vacaturetrend en de normalere verhoudingen op de arbeidsmarkt tussen vacatures en kandidaten. Zij moeten ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in verschillende sectoren en de uitdagingen waar specifieke sectoren mee te maken hebben.
Het feit dat de dalende vacaturetrend ook zichtbaar is bij onze buurlanden, kan duiden op verminderde economische activiteit. Dit heeft zeker ook gevolgen voor handelsland Nederland. Door deze informatie te gebruiken bij het bepalen van hun wervingsstrategie, kunnen HR-professionals effectief blijven in het aantrekken van talent en het op orde krijgen van het personeelsbestand.