Vakantiewerkdagen: werknemers samen op reis

Met plaats- en tijdonafhankelijk werken (Het Nieuwe Werken) kunnen werknemers toch ook uit zonnig Curaçao of desnoods Rome hun werk doen? Veel werknemers dromen hiervan als ze terug komen van vakantie. Toch zijn er bedrijven die het niet bij dromen laten, maar die experimenteren met vakantie-werkdagen. "In je zwembroek de klanten te woord staan", schrijft het FD het afgelopen weekend. In het dagblad komen drie werkgevers aan het woord over vakantiewerkdagen. In de voorbeelden die het FD beschrijft, gaat het om bedrijven waar groepen werknemers samen vanuit een plezierig vakantieoord hun werk doen. Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde Voordelen van de werkvakantiedagen die de werkgevers noemen: voor werknemers is het een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde, terwijl de klant niet hoeft te merken dat het team in het buitenland zit werknemers leren elkaar beter kennen een gezamenlijke werkvakantie is goed voor de werksfeer en kan leiden tot een sterkere binding met de werkgever. Lagere productiviteit Toch zien de voorstanders van de werkvakantie ook nadelen: de productiviteit ligt tijdens de vakantiewerkdagen lager; een werkgever gaat er vanuit dat werknemers dan op 75% van hun capaciteit presteren niet alle werknemers willen of kunnen mee, zo blijken werkvakanties moeilijk te realiseren voor ouders met kinderen. Hierdoor kan een tweedeling op de werkvloer ontstaan. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vakantiewerkdagen niet voor alle bedrijven en voor alle afdelingen weggelegd zijn. Het is niet voor niets dat de drie voorlopers waarmee het FD sprak, ICT-gedreven bedrijven zijn: internetbedrijf M4N, softwareontwikkelaar Clockwise en IT-bedrijf Sendsteps. Want in tegenstelling tot productiebedrijven of dienstverleners die bij de klant over de vloer komen, kunnen deze werkgevers makkelijk hun koffers pakken. Of ze nu in Amsterdam of Acapulco zitten, ze kunnen gewoon doorwerken zolang de internetverbinding maar goed is.

Werkvakantiedagen: tussendoor even pauze op het strandMet plaats- en tijdonafhankelijk werken (Het Nieuwe Werken) kunnen werknemers toch ook uit zonnig Curaçao of desnoods Rome hun werk doen? Veel werknemers dromen hiervan als ze terug komen van vakantie.
Toch zijn er bedrijven die het niet bij dromen laten, maar die experimenteren met vakantie-werkdagen.

"In je zwembroek de klanten te woord staan", schrijft het FD het afgelopen weekend. In het dagblad komen drie werkgevers aan het woord over vakantiewerkdagen.

In de voorbeelden die het FD beschrijft, gaat het om bedrijven waar groepen werknemers samen vanuit een plezierig vakantieoord hun werk doen.

Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde
Voordelen van de werkvakantiedagen die de werkgevers noemen:


  • voor werknemers is het een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde, terwijl de klant niet hoeft te merken dat het team in het buitenland zit

  • werknemers leren elkaar beter kennen

  • een gezamenlijke werkvakantie is goed voor de werksfeer en kan leiden tot een sterkere binding met de werkgever.


Lagere productiviteit
Toch zien de voorstanders van de werkvakantie ook nadelen:

  • de productiviteit ligt tijdens de vakantiewerkdagen lager; een werkgever gaat er vanuit dat werknemers dan op 75% van hun capaciteit presteren

  • niet alle werknemers willen of kunnen mee, zo blijken werkvakanties moeilijk te realiseren voor ouders met kinderen. Hierdoor kan een tweedeling op de werkvloer ontstaan.


En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vakantiewerkdagen niet voor alle bedrijven en voor alle afdelingen weggelegd zijn.
Het is niet voor niets dat de drie voorlopers waarmee het FD sprak, ICT-gedreven bedrijven zijn: internetbedrijf M4N, softwareontwikkelaar Clockwise en IT-bedrijf Sendsteps.
Want in tegenstelling tot productiebedrijven of dienstverleners die bij de klant over de vloer komen, kunnen deze werkgevers makkelijk hun koffers pakken. Of ze nu in Amsterdam of Acapulco zitten, ze kunnen gewoon doorwerken zolang de internetverbinding maar goed is.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?