Meer mensen hebben flexbanen en volgens vakbond FNV doen zij noodgedwongen werk zonder belangrijke zekerheden. Werkgevers stellen dat flexwerk juiste van groot belang is voor de werkgelegenheid en de dynamiek op de arbeidsmarkt.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt flexibele arbeid toeneemt. Werkgevers en vakbonden kijken fundamenteel verschillend tegen deze ontwikkeling aan en zullen het met elkaar over dit onderwerp eens moeten worden bij de onderhandelineg voor nieuwe cao's.
Werkgevers: positieve beweging
In vergelijking met de voorgaande jaren is de daling van het aantal mensen met een vaste arbeidsovereenkomst sterk afgenomen. Tegelijk is de groei van flexibele arbeidsrelaties groter dan de jaren daarvoor. Bovendien is die groei van flexcontracten groter dan de daling van het aantal vaste contracten, blijkt uit de cijfers van het CBS.
Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zien deze cijfers als een teken dat de arbeidsmarkt ‘in positieve zin in beweging is’.
Werk zonder zekerheden
Vakbond FNV waardeert de toename van flexwerk heel anders. Volgens de bond betekent het vooral dat steeds meer mensen hun werk doen zonder dat zij belangrijke zekerheden hebben.
Uit onderzoek van de FNV blijkt dat 41 procent niet genoeg verdient om goed van te kunnen leven. Bovendien is de betaling van de mensen met een onzeker contract vaak niet in orde. Zo krijgt een kwart niet alle gewerkte uren betaald, stelt de bond. Ook moeten werknemers met een onzeker contract vaak (of altijd) werken in weekend, avond of nacht.
Op tafel bij cao-onderhandelingen
De FNV wil in ‘brede cao’s’ afspraken gaan maken over ‘het terugdringen van de doorgeschoten flex’. Volgens de bond zijn er steeds meer werkgevers die vooruitstrevende afspraken over echte banen willen maken. De FNV wil dat andere werkgevers hier een voorbeeld aan nemen.
Of dat gaat gebeuren is de vraag. Want de werkgeversorganisaties stellen dat zij flexcontracten aanbieden omdat de onzekerheden in veel sectoren nog groot zijn. Zij vinden flexibele arbeid ook van groot belang om te zorgen dat mensen bij een aantrekkende economie snel weer aan de slag kunnen. ‘Die dynamiek zou veel minder zijn als we aangewezen zouden zijn op vaste contracten’, stellen de werkgevers.