Vakbonden ontdekken flexwerk opnieuw als strijdpunt

De vakbonden hebben het flexwerk opnieuw ontdekt als strijdpunt. Opvallend daarbij is hoe ze teruggrijpen op oude beelden. Of de freelancers en payrollers hier zoveel mee opschieten, is de vraag. Zowel FNV-voorzitter Agnes Jongerius als CNV-voorman Jaap Smit hebben vandaag in hun nieuwjaarstoespraak gewezen op de gevaren van de flexibilisering, die volgens hen te ver is doorgeschoten. Meerderheid flext niet uit eigen keuze Jongerius heeft vandaag de resultaten gepresenteerd van een eigen onderzoek onder ruim 700 werknemers (zowel flexwerkers als vaste werknemers) die géén lid zijn van de vakbond. Ongeveer éénderde van alle werknemers werkt niet in vaste dienst, maar in een of andere vorm met een flexibel contract. Volgens het FNV-onderzoek kiezen 6 van de 10 flexwerkers niet vrijwillig voor het flexibel contract. Daarnaast geeft het onderzoek aan dat de helft van alle werknemers in zijn omgeving ziet dat mensen ontslagen worden en vervolgens als flexwerker worden teruggehaald. "Om hetzelfde werk te doen, alleen met slechtere voorwaarden. Eén op de twintig maakt het zelf mee. Dat zijn 375.000 mensen", aldus de FNV-voorzitter. Voor piek en ziek In haar speech erkent Jongerius dat "een zekere mate van flex onvermijdelijk is". "Bijvoorbeeld voor piek en ziek: momenten van piekdrukte en personeelsuitval door ziekte." Toch ziet zij dat flexwerk niet alleen voor bedrijven, maar ook voor werknemers voordelen kan hebben, zoals "meer vrijheid, bredere ervaring, combinatie arbeid en zorg." Respect bij vaste baan Na een lange periode van verzet tegen "uitzendbaantjes" hebben de vakbonden zich flexibeler opgesteld de afgelopen jaren. Omdat hun ledenbestand vergrijsde, hebben de vakbonden ook de freelancer, ZZP-er en payroller ontdekt. Zij zijn bij de meeste vakorganisaties nadrukkelijk welkom als vakbondslid. De FNV heeft zelfs twee aparte vakbonden voor ZZP-ers opgericht: FNV Zelfstandigen en FNV Zelfstandigen Bouw. Toch weten de vakbonden nog steeds niet wat ze aan moeten met deze moderne werkers. Dat blijkt ook uit de manier waarop Jongerius het vaste contract waardeert met "alles wat daarbij hoort, hypotheek, vastigheid, respect". "Mensen zijn meer dan voorheen speelbal van het lot", sombert Jongerius over de gevolgen van de flexibilisering. Die wordt volgens haar "een permanente uitdaging en een terugkerende bron van falen". "Het respect, het zelfrespect verbonden met een job well done verdwijnt." Zo zijn de moderne werkers welkom als contributie-betalers, maar lijken ze voor de vakbonden als verschijnsel nog steeds ongewenst. Meer over flexibilisering en andere HR-trends: De HR-trends voor 2011: Niet altijd eigen personeel eerst. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

De vakbonden hebben het flexwerk opnieuw ontdekt als strijdpunt. Opvallend daarbij is hoe ze teruggrijpen op oude beelden. Of de freelancers en payrollers hier zoveel mee opschieten, is de vraag.

Zowel FNV-voorzitter Agnes Jongerius als CNV-voorman Jaap Smit hebben vandaag in hun nieuwjaarstoespraak gewezen op de gevaren van de flexibilisering, die volgens hen te ver is doorgeschoten.

Meerderheid flext niet uit eigen keuze
Jongerius heeft vandaag de resultaten gepresenteerd van een eigen onderzoek onder ruim 700 werknemers (zowel flexwerkers als vaste werknemers) die géén lid zijn van de vakbond.
Ongeveer éénderde van alle werknemers werkt niet in vaste dienst, maar in een of andere vorm met een flexibel contract. Volgens het FNV-onderzoek kiezen 6 van de 10 flexwerkers niet vrijwillig voor het flexibel contract.

Daarnaast geeft het onderzoek aan dat de helft van alle werknemers in zijn omgeving ziet dat mensen ontslagen worden en vervolgens als flexwerker worden teruggehaald. "Om hetzelfde werk te doen, alleen met slechtere voorwaarden.
Eén op de twintig maakt het zelf mee. Dat zijn 375.000 mensen", aldus de FNV-voorzitter.

Voor piek en ziek
In haar speech erkent Jongerius dat "een zekere mate van flex onvermijdelijk is". "Bijvoorbeeld voor piek en ziek: momenten van piekdrukte en personeelsuitval door ziekte."
Toch ziet zij dat flexwerk niet alleen voor bedrijven, maar ook voor werknemers voordelen kan hebben, zoals "meer vrijheid, bredere ervaring, combinatie arbeid en zorg."

Respect bij vaste baan
Na een lange periode van verzet tegen "uitzendbaantjes" hebben de vakbonden zich flexibeler opgesteld de afgelopen jaren.
Omdat hun ledenbestand vergrijsde, hebben de vakbonden ook de freelancer, ZZP-er en payroller ontdekt. Zij zijn bij de meeste vakorganisaties nadrukkelijk welkom als vakbondslid. De FNV heeft zelfs twee aparte vakbonden voor ZZP-ers opgericht: FNV Zelfstandigen en FNV Zelfstandigen Bouw.

Toch weten de vakbonden nog steeds niet wat ze aan moeten met deze moderne werkers. Dat blijkt ook uit de manier waarop Jongerius het vaste contract waardeert met "alles wat daarbij hoort, hypotheek, vastigheid, respect".
"Mensen zijn meer dan voorheen speelbal van het lot", sombert Jongerius over de gevolgen van de flexibilisering. Die wordt volgens haar "een permanente uitdaging en een terugkerende bron van falen". "Het respect, het zelfrespect verbonden met een job well done verdwijnt."

Zo zijn de moderne werkers welkom als contributie-betalers, maar lijken ze voor de vakbonden als verschijnsel nog steeds ongewenst.

Meer over flexibilisering en andere HR-trends:
De HR-trends voor 2011: Niet altijd eigen personeel eerst.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?