Vakbonden stellen gematigde looneisen voor 2006

Focus ligt op werkzekerheid en kwaliteit van het werk.

De vakcentrales FNV en CNV willen de werkzekerheid niet in gevaar brengen en stellen daarom gematigde looneisen voor 2006. Wel eisen zij dat eerder gemaakte CAO-afspraken door de werkgevers ruimhartig worden nagekomen. Ook moet het werkplezier weer toenemen.

Het komende CAO-seizoen staat wat de FNV betreft meer dan ooit in het teken van de naleving van afspraken met werkgevers. Want papier is geduldig en te vaak blijven CAO-afspraken een dode letter, zo constateert de FNV. De looneis bedraagt maximaal 1,5 procent en de totale onderhandelingsruimte 3 procent. De looneisen zijn gematigd om de werkzekerheid van werknemers niet in gevaar te brengen.

Het CNV gaat ervan uit dat er in 2006 ruimte is voor een gemiddelde loonstijging tussen de 1,5 en 2 procent. De loonstijging is volgens het CNV nodig om de koopkracht te herstellen, maar vooral om ‘het vertrouwen van mensen te herstellen’. Voor de langere termijn wil het CNV 'sociale innovatie' op de agenda’s van het CAO-overleg plaatsen.

Meerjarenplannen werkgelegenheid
FNV-bonden gaan meerjarenplannen ontwikkelen over het perspectief van de werkgelegenheid in sectoren en bedrijven. Die plannen moeten het mogelijk
maken om als bond goed getimed te kunnen inspelen op zaken als zeggenschap van
werknemers, de organisatie van de arbeid, gezondheid, scholing en kwaliteit van de arbeid. De meerjarenplannen zijn onderdeel van het streven naar meer werkzekerheid.

De FNV gaat verder door met pogingen om het prepensioen te repareren. Daarnaast willen FNV-bonden meer werk maken van de levensloopregeling. Dat betekent onderhandelen met de werkgevers over een substantiële bijdrage aan deze regeling van hun kant.

Toekomstbestendige regelingen
Volgens het CNV staan bestaande zekerheden meer en meer onder druk. Dit zorgt bij veel werknemers voor onzekerheid. Daarom denkt het CNV na over de vraag in hoeverre de bestaande regelingen toekomstbestendig zijn. Daarbij komen vragen aan de orde over de bescherming van wetgeving en de zekerheid die werknemers daaraan kunnen ontlenen. Het CNV wil op zoek gaan naar nieuwe zekerheden. Economische ontwikkelingen en veranderende voorkeuren van werknemers vragen om nieuwe antwoorden op de behoefte aan inkomens- en werkzekerheid.

Het CNV wil ook meer aandacht voor plezier in het werk, omdat de positieve kanten van werken te vaak onderbelicht blijven. Het CNV vindt het belangrijk dat werknemers zich kunnen ontplooien in hun werk. Bovendien wil de vakcentrale met dit thema de discussie over langer doorwerken op een positieve manier benaderen: plezierig en gezond werken kan de trend keren dat mensen geneigd zijn steeds eerder te stoppen met werken.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?