Vakbonden: verkeerd moment nieuwe kantonrechtersformule

Werkgevers wel tevreden met lagere ontslagvergoeding.

Wat de politiek, werkgevers en werknemers eerder niet lukte, gebeurt nu toch: de ontslagvergoeding voor werknemers gaat omlaag. De kantonrechters hebben besloten om de bestaande kantonrechtersformule aan te passen. Ontslag van jonge werknemers wordt goedkoper, terwijl oudere werknemers pas op latere leeftijd een hogere vergoeding krijgen.

Door de wijziging van de kantonrechtersformule gaat de hoogte van de ontslaguitkering er voor veel werknemers op achteruit. In de nieuwe situatie tellen de jaren tot 35 voor een half maandsalaris, de jaren van 35 tot 45 jaar voor één, van 45 tot 55 jaar voor anderhalf en vanaf 55 voor twee maandsalarissen.

De kantonrechters denken op deze manier beter aan te sluiten bij de verbeterde arbeidsmarktpositie van jongeren, terwijl de oudere werknemer voldoende bescherming houdt.

De kantonrechters houden straks ook rekening met de scholing en arbeidsmarktpositie van de ontslagen werknemer. En als de werkgever kan aantonen dat de toegekende ontslagvergoeding onbetaalbaar is, zal een lagere vergoeding worden toegekend.

CNV: verkeerd moment
René Paas, voorzitter van vakbond CNV, vindt het ‘onverstandig’ dat de kring van kantonrechters uitgerekend nu de ontslagvergoedingen versobert. De aanpassingen in de kantonrechtersformule zorgen ervoor dat bijna alle Nederlandse werknemers een lagere vergoeding krijgen als ze worden ontslagen. In economisch slechte tijden hakt dat er extra in, stelt Paas.

De aanpassing komt bovendien op het moment dat politiek zich nog buigt over de aftopping van de ontslagvergoeding. Het CNV had het daarom wijzer gevonden als de rechters de kantonrechtersformule ongewijzigd hadden gehouden.

Paas waarschuwt de kantonrechters ook om geen al te groot gewicht aan scholing toe te kennen: 'scholingsuitgaven zijn een onbetrouwbare voorspeller van iemands kansen op de arbeidsmarkt', aldus Paas.

FNV: ontslag wordt lastiger
Ook de grootste vakbond van Nederland, de FNV, vindt het moment van wijziging ongelukkig. ‘De onzekerheid onder werknemers is door het economische klimaat al zeer groot, daar komt nu ook nog eens een versobering van de ontslagvergoeding bij’, stelt FNV-bestuurder Wilna Wind.

Wind verwacht dat ontbinding van de arbeidsovereenkomst voor werkgevers lastiger wordt, nu de ontslagvergoedingen omlaag gaan. Ook voorspelt zij onrust in de bedrijven. ‘We zullen onze huid bij het opstellen van sociale plannen heel duur verkopen’.

VNO-NCW: stap vooruit
Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert 'voorzichtig positief' op de verlaging van de ontslagvergoedingen. ‘Ontslag wordt voor werkgevers goedkoper. In samenhang met het eerdere ontslagakkoord is dit een stap vooruit’, vinden de werkgevers.

VNO-NCW denkt dat de Kring van Kantonrechters met de aanpassing rekening heeft gehouden met het bedrijfsleven, dat ‘bij ontslag van werknemers onevenredig diep in de buidel moest tasten.’

De werkgeversorganisatie memoreert nog dat, naast de verlaging van de ontslagvergoeding door de kantonrechters, tijdens het najaarsoverleg ook al een versobering is afgesproken. In die afspraken staat dat de ontslagvergoeding wordt afgetopt tot een maximum van één jaar voor jaarsalarissen vanaf 75.000 euro.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?