Het kabinet wil de dividendbelasting afschaffen. Daarmee hoopt het gevestigde multinationals in Nederland te houden en nieuwe bedrijven naar ons land te lokken. De kosten bedragen bijna 2 miljard euro per jaar. De gezamenlijke vakbonden wijzen het plan af en willen het geld liever besteden aan de inzetbaarheid van werknemers.
Onder deskundigen en ‘gewone Nederlanders’ lijkt weinig begrip te bestaan voor het afschaffen van de dividendbelasting, omdat vooral buitenlandse aandeelhouders hiervan zullen profiteren.
Geen echte banen door afschaffing dividendbelasting
MKB-werkgevers zijn ontevreden, omdat het lage BTW-tarief omhoog gaat om de maatregel te dekken. Dat scheelt omzet en kost banen bij het MKB. Vakbonden FNV, CNV en VCP doen nu nogmaals een beroep op het kabinet om snel af te zien van het voornemen ‘en het geld op een betere manier te besteden.’
Han Busker, voorzitter FNV: “Het kabinet kan zich inmiddels nergens meer achter verschuilen. Er komt hierdoor grof minder geld binnen, maar er komen geen echte banen voor terug. De vakbonden waren al vanaf het begin tegen dit bizarre voorstel, de werkgevers verenigd in MKB-Nederland en LTO Nederland zien er evenmin iets in en inmiddels blijken ook de buitenlandse aandeelhouders, voor wie dit cadeau bedoeld was, er niet enthousiast over te zijn.”
Investeer in harde werkers met scholing en ontwikkeling
Nic van Holstein, voorzitter VCP vindt twee miljard “heel veel geld”. Hij roept het kabinet op om dit in Nederland te investeren: “In scholing en ontwikkeling, zodat professionals duurzaam inzetbaar zijn en klaar zijn voor de toekomst. Speel adequaat in op digitalisering en globalisering zodat werknemers verzekerd zijn van werk en inkomen.”
“Laat het gezonde verstand zegevieren”, zegt Maurice Limmen, voorzitter CNV. “Buiten het kabinet is er niemand te vinden die dit een verstandige en nuttige maatregel vindt. Al dit geld, 2 miljard per jaar, is op zoveel manieren beter te besteden. Denk bijvoorbeeld aan al die harde werkers in de zorg of in het onderwijs.”