Door de lage rente, moeten pensioenfondsen steeds meer geld reserveren voor uitkeringen die ze in de toekomst moeten doen. Daardoor zullen meer fondsen vanaf volgend jaar het besluit moeten nemen om de pensioenen te verlagen.
Naast de dalende rente, leden pensioenfondsen ook onder verliezen op aandelen en onroerend goed. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen daalde in de maand februari 2016 dan ook met drie procentpunt, van 97% naar 94%.
Ook beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde in februari naar 102% en dat betekent een dekkingstekort. Daarmee worden pensioenkortingen in de toekomst een steeds reëler scenario, blijkt uit de Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, dat dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.
Toekomstige pensioenkortingen reëel
Het dekkingstekort heeft mogelijke pensioenkortingen tot gevolg. De eerste fondsen hebben nu al aangekondigd dat kortingen in 2017 niet uitgesloten zijn, waarschuwt Aon Hewitt.
Omdat de positie aan het eind van het jaar bepalend is, heeft deze verslechtering voor de meeste fondsen pas in 2017 effect. De pensioenuitkeringen worden in 2016 dus nog niet gekort.
“Als de omstandigheden ongewijzigd blijven en de dekkingsgraad eind 2016 op het huidige niveau staat, dan is het onvermijdelijk dat een aantal fondsen moet korten,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. “Wij verwachten dat fondsen zich de komende periode zullen uitspreken over mogelijke kortingen vanaf 2017.”
Meer vermogen, maar verplichtingen gestegen
Als gevolg van de gedaalde rente voor de langere looptijden, stegen de (langlopende) vastrentende waarden. De waarde van de totale beleggingsportefeuille steeg in februari met ongeveer 1,9%.
Maar de rente op de lange termijn daalde in februari met ongeveer 27 basispunten, waardoor de verplichtingen per saldo met 4,5% stegen.