Jaarlijks verrichten de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD tienduizenden veiligheidsonderzoeken. Daarbij kan het privé-leven van een kandidaat flink overhoop gehaald worden. Een afwijzing van een kandidaat heeft soms veel negatieve publiciteit tot gevolg. Omdat de AIVD en de MIVD vanwege de privacy van de kandidaat niet kunnen ingaan op de resultaten van zo'n onderzoek, heeft het kabinet onlangs de criteria gepubliceerd waarop zo'n veiligheidsonderzoek zich richt.
Een veiligheidsonderzoek is een manier om de betrouwbaarheid van een kandidaat te checken en de eventuele risico's in beeld te brengen die een benoeming met zich meebrengt. Zo'n duur veiligheidsonderzoek wordt alleen verricht bij zogenoemde vertrouwensfuncties, waarin personen "de nationale veiligheid kunnen schaden".
Een kandidaat kan pas in een vertrouwensfunctie worden benoemd als de AIVD of MIVD een 'Verklaring van Geen Bezwaar' afgeeft na een veiligheidsonderzoek.
Tienduizenden vertrouwensonderzoeken
Jaarlijks worden er tienduizenden vertrouwensonderzoeken verricht. Dit gebeurt bij een grote variatie aan functies. Bijvoorbeeld bij de politie, defensie of voor overheidswerknemers die toegang hebben tot zeer vertrouwelijke informatie. Maar ook medewerkers van bedrijven die op Schiphol werken, krijgen te maken met een veiligheidsonderzoek.
Vier criteria
Omdat er veel onduidelijkheid was over het hoe en waarom van de veiligheidsonderzoeken, heeft het kabinet onlangs een toelichting gepubliceerd: de Leidraad persoonlijke gedragingen en omstandigheden. Deze leidraad geeft een interessant inzicht in de afwegingen die de werkgever moet maken bij het beoordelen van een kandidaat voor een vertrouwensfunctie.
Volgens de toelichting worden kandidaten beoordeeld op vier criteria:
Acht indicatoren
Het veiligheidsonderzoek bekijkt of er aanwijzingen zijn dat de kandidaat misschien niet aan deze criteria voldoet. In de toelichting noemt het kabinet acht indicatoren:
Geen moreel oordeel
Nadrukkelijk stellen de verantwoordelijke ministers dat een veiligheidsonderzoek nagaat of een kandidaat kwetsbaar is bij het vervullen van een specifieke vertrouwensfunctie. Bij deze beoordeling gaat het niet om "een moreel oordeel over de persoonlijke gedragingen en omstandigheden".
Het lastige blijft natuurlijk dat juist vanwege de privacy van de kandidaat de buitenwereld niet kan beoordelen of de risico-afweging van de inlichtingendiensten terecht is. Daarom is er een heel systeem dat waarborgen moet bieden met een onafhankelijke Commissie van Toezicht en de bezwaar- en beroepsmogelijkheden die de kandidaat heeft.
Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.