De productiviteit op het werk kan flink onder druk komen te staan door telefoontjes, mailtjes en eindeloze vergaderingen. Maar een derde van de medewerkers wordt daarnaast ook nog eens één tot vijf keer op een dag gestoord door collega’s. Een kwart wordt zes tot tien keer per dag gestoord en 21 procent zelfs meer dan tien keer.
Door de onderbrekingen verliezen werknemers hun concentratie, blijkt uit het onderzoek door Protime, leverancier van tijdregistratiesystemen. Bijna één op de vijf respondenten (19%) zegt dat het gemiddeld 11 tot 30 minuten duurt voordat zij weer gefocust zijn.
Van de activiteiten die de productiviteit negatief beïnvloeden, staat vergaderen met stip op één. Op de tweede plaats komt administratieve rompslomp en op de derde plaats e-mail. De afleiding door collega’s op plek vier en diverse telefoontjes maken de lijst met de vijf grote afleiders compleet.
Productiviteitslek op de werkvloer
Organisaties blijken niet erg actief met het stellen van productiviteitsdoelen Zo geeft 18 procent van de werknemers aan dat productiviteit en de daarbij behorende doelstellingen nooit besproken worden in hun organisatie. Bij nog eens 12 procent is productiviteit alleen een agendapunt als het niet goed gaat. Volgens 28 procent komt het thema het slechts één keer per jaar aan bod.
Slechts 19 procent van de medewerkers gaat wekelijks met de manager om tafel om te praten over productiviteit. Opvallend is dat vooral medewerkers in een leidinggevende positie hun productiviteitsdoelstellingen vaak bespreken. 36 procent van de leidinggevenden doet dit iedere week.
Doelstellingen nodig voor productiviteit
Volgens Lucas Polman van Protime Nederland moet je doelstellingen en voortgang continu bespreken. De organisatie moet medewerkers de juiste faciliteiten bieden om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. “Een optimale samenwerkingsomgeving vermindert niet alleen het aantal e-mails en vragen, het geeft ook inzicht in de meest actuele status van taken en projecten. En dat is een belangrijke randvoorwaarde voor een productieve organisatie.”
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief