Hoewel Kroatië per 1 juli 2013 bij de Europese Unie komt, moeten Nederlandse werkgevers voorlopig nog wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen voor Kroatische werknemers.
Nederland heeft in de afgelopen periode moeite gehad om de toestroom uit Oost-Europese EU-landen op vangen. Er zijn veel meer Polen en anderen naar ons land gekomen op zoek naar een baan, dan eerder werd gedacht.
Blijkbaar zijn er overigens ook meer dan genoeg werkgevers die de werknemers uit de nieuwe lidstaten met open armen ontvangen.
Slechte arbeidsmarkt
Het vrije werknemersverkeer met Kroatië stelt het kabinet voorlopig voor twee jaar uit. Werkgevers moeten dus een tewerkstellingsvergunning blijven aanvragen voor Kroatische werknemers die in Nederland willen werken.
Het uitstel is volgens het kabinet nodig vanwege de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt, waardoor de werkloosheid toeneemt. Als de arbeidsmarkt zo slecht blijft als nu, kan de maximale termijn voor uitstel oplopen tot zeven jaar.
Bulgaren en Roemenen
Nederland heeft de maximale overgangsperiode ook gebruikt voor Bulgaarse en Roemeense werknemers, maar vanaf 1 januari 2014 mogen die hier wel werken zonder tewerkstellingsvergunning.