Verhuizen voor baan stelt werkzoekende voor dilemma

Gezin zowel reden als belemmering voor verhuizing.

Wie buiten de regio verhuist, doet dat in 35 procent van de gevallen voor het eigen werk en in nog eens 15 procent voor het werk van de partner. Een gezin kan zowel een belemmering als een aanleiding zijn om te verhuizen voor het werk. Dat blijkt uit het rapport Regionale arbeidsmobiliteit in Nederland en Europa van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA).

Uit het onderzoek blijkt dat in een periode van 10 jaar gemiddeld zeven procent van de mensen verhuist in verband met werk. Vooral jonge mensen verhuizen voor hun baan, in de levensfase waarin gezin en carrière nog het minst als belemmering gelden.

90 minuten reistijd
Bij een kleine toename van de reistijd zou slechts vier procent van de werkenden kiezen voor verhuizen. Bijna tweederde van de werkenden zou in dat geval langer gaan forenzen en de resterende 30 procent zou ander werk zoeken.

Als de reistijd sterker zou toenemen, verandert de zaak. In dat geval wordt langer pendelen minder aantrekkelijk en gaan meer mensen op zoek naar ander werk. Bij een toename van de reistijd met 90 minuten zou 15 procent van de respondenten ervoor kiezen te verhuizen.

Niet en wel verhuizen voor gezin
Als het nodig zou zijn om voor het vinden van werk naar een andere regio te verhuizen, blijkt 60 procent van de werkenden daartoe bereid. Onder de mensen die momenteel geen betaald werk hebben ligt de bereidheid duidelijk lager, maar ook in deze groep geeft 30 procent aan dat verhuizen een reële mogelijkheid is.

De aanwezigheid van een partner of kinderen maken verhuizen minder makkelijk. Maar de verantwoordelijkheid voor hun gezin kan werkzoekenden er toe aanzetten juist wèl te verhuizen, als dat een baan oplevert.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?