Verlenging certificaat kerndeskundige RI&E: geen tekort in 2025

Bedrijven met meer dan 25 werknemers moeten hun risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) door een kerndeskundige laten controleren. De kerndeskundige moet daarvoor een certificaat hebben, maar het lukt niet om alle kerndeskundigen op tijd te (her-)certificeren. Vanaf 1 januari 2025 geldt daarom een vernieuwd certificatieschema voor arbokerndeskundigen, met als belangrijkste wijziging de verlenging van de overgangsbepaling met 2,5 jaar.

De verlenging moet een tekort aan gecertificeerde kerndeskundigen voorkomen en werkgevers in staat stellen hun risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te laten toetsen. De regels voor de RI&E zelf blijven ongewijzigd.

Vernieuwd certificatieschema arbokerndeskundigen
Het vernieuwde certificatieschema is ingevoerd om een tekort aan gecertificeerde arbokerndeskundigen te voorkomen. Het huidige schema bepaalt dat oude certificaten voor HVK, AH en AO (Hogere veiligheidskundige, Arbeidshygiënist en Arbeids- en organisatiedeskundige), die op 1 juli 2022 nog geldig waren, eind 2024 zouden verlopen. Door het uitblijven van voldoende nieuwe certificeringen dreigde een tekort aan gecertificeerde deskundigen vanaf 2025. Daarom heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besloten de overgangsperiode met 2,5 jaar te verlengen.

Certificaten die na 1 januari 2025 zouden verlopen, behouden hun oorspronkelijke geldigheidsduur van vijf jaar. Bijvoorbeeld een certificaat dat geldig was tot 1 juni 2027, blijft nu tot die datum geldig. Daarnaast bevat het nieuwe schema enkele technische aanpassingen die de certificeringsprocedure verbeteren.

Niet elke deskundige is Arbokerndeskundige

Deskundigen met een hbo- of wo-diploma op de gebieden HVK, AH en A&O, zijn weliswaar geschoold in hun vakgebied, maar zijn daarmee nog geen gecertificeerde Arbokerndeskundige die een RI&E mag toetsten. Voor de titel Arbokerndeskundige is een certificaat nodig van Hobéon SKO.

Deze organisatie houdt de registraties bij en is sinds 1999 door het ministerie van SZW aangewezen voor het uitvoeren van diverse wettelijke certificatieschema’s. Voor de certificering als Arbokerndeskundige is een vooropleiding nodig op ten minste hbo-niveau; die hoeft overigens niet specifiek gericht te zijn op de vakgebieden HVK, AH en A&O.

Verplichte toetsing RI&E door kerndeskundigen
Voor bedrijven met meer dan 25 werknemers is het verplicht om de RI&E te laten controleren door een gecertificeerde kerndeskundige. Deze deskundigen moeten toegang hebben tot alle relevante informatie in de RI&E, zelfs eventuele bedrijfsgeheimen. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om een geheimhoudingsverklaring door de kerndeskundige te laten ondertekenen om vertrouwelijkheid te waarborgen.

Voor bedrijven met maximaal 25 werknemers gelden soepeler eisen. Wanneer zij gebruikmaken van een erkend RI&E-instrument voor hun branche, is toetsing door een kerndeskundige niet verplicht. Wel moet de RI&E duidelijk maken hoe werknemers een kerndeskundige kunnen inschakelen, als dat nodig is.

Publicatie in de Staatscourant
Het vernieuwde certificatieschema en de bijbehorende wijzigingen in het Arbeidsomstandighedenbesluit en de Arbeidsomstandighedenregeling is gepubliceerd in de Staatscourant. Deze wijzigingen maken deel uit van een bredere actualisering van voorschriften op het gebied van certificatie en persoonsregistratie.

KLAAR VOOR 2025: Begin het nieuwe jaar goed met deze actuele HR-tools

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?