Bij de invoering van het Nieuwe Werken moeten organisaties eerst aandacht besteden aan het bevorderen van de juiste samenwerkingscultuur. Ook de betrokkenheid van HR is hierbij gewenst.
Het overgrote deel (88 procent) van de Chief Information Officers (CIO’s) en IT-managers vindt dat ‘cultuur’ het grootste struikelblok is voor succesvol gebruik van samenwerkingstechnologie binnen organisaties. Dit blijkt uit onderzoek van technische dienstverlener Talk & Vision in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit.
Betrokkenheid van HR
Om draagvlak te creëren voor samenwerken op afstand moeten medewerkers leren omgaan met technologische oplossingen. Toch investeert slechts een vijfde van de organisaties in opleiding en training hiervoor.
Samenwerken op afstand wordt door een groot deel van de respondenten als interdisciplinair vraagstuk wordt gezien, waar de betrokkenheid van de algemeen directeur (80 procent), de CIO (60 procent) en in mindere mate de HR-verantwoordelijke (43 procent) gewenst is.
Niet meteen middelen aanschaffen
‘Voordat de organisatie overgaat tot daadwerkelijke aanschaf van middelen, is het is belangrijk om als organisatie eerst te kijken naar de cultuur en het samenwerkings-DNA van de organisatie’,stelt Joost Deckers, Managing Director van Talk & Vision. ‘Pas als je hier inzicht in hebt, kun je technische oplossingen aanbieden die hierbij passen en die medewerkers ook willen gebruiken. Door daarnaast medewerkers te ondersteunen met bijvoorbeeld gebruikerstrainingen is een goede basis gelegd voor samenwerken op afstand’.