Vrouw moet hardwerkende Nederlander worden

De politici hebben hem ontdekt: de hardwerkende Nederlander. Het weekblad Elsevier heeft er vier pagina's voor nodig om duidelijk te maken dat er geen scherpe definitie bestaat van deze groep. "Wie er ook precies toe mag worden gerekend, vaststaat dat de hardwerkende Nederlander, dan wel de productieve middenklasse, het hart van Nederland vormt. Op hem draait de economie, hij betaalt het overgrote deel van de kosten van de staat en de uitkeringen." Volgens VVD-politicus Mark Rutte werkt een hardwerkende Nederlander minimaal vier dagen per week. Door deze definitie vallen vooral vrouwen af. "De werkende vrouw in Nederland werkt namelijk gemiddeld 25,5 uur per week", aldus Elsevier. Dat vrouwen korter werken, is het kabinet een doorn in het oog. Vandaar dat het kabinet stevig inzet met de oprichting van de Taskforce Deeltijdplus. "Vooral vrouwen werken nu in kleine deeltijdbanen; de gemiddelde werkweek van vrouwen is 25 uur, die van mannen 37 uur. Bovendien loopt Nederland internationaal achter bij de arbeidsparticipatie van vrouwen", aldus het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het toelichtende persbericht. Wat kan zo'n Taskforce doen, vraag je je af. Voor € 5 miljoen mag de Taskforce twee jaar lang "het debat over het maatschappelijke belang hiervan" starten en kijken "naar mogelijke knelpunten bij bedrijven en in arbeidsvoorwaarden".

De hardwerkende Nederlander in ElsevierDe politici hebben hem ontdekt: de hardwerkende Nederlander. Het weekblad Elsevier heeft er vier pagina's voor nodig om duidelijk te maken dat er geen scherpe definitie bestaat van deze groep. "Wie er ook precies toe mag worden gerekend, vaststaat dat de hardwerkende Nederlander, dan wel de productieve middenklasse, het hart van Nederland vormt. Op hem draait de economie, hij betaalt het overgrote deel van de kosten van de staat en de uitkeringen."

Volgens VVD-politicus Mark Rutte werkt een hardwerkende Nederlander minimaal vier dagen per week. Door deze definitie vallen vooral vrouwen af. "De werkende vrouw in Nederland werkt namelijk gemiddeld 25,5 uur per week", aldus Elsevier.

Dat vrouwen korter werken, is het kabinet een doorn in het oog. Vandaar dat het kabinet stevig inzet met de oprichting van de Taskforce Deeltijdplus. "Vooral vrouwen werken nu in kleine deeltijdbanen; de gemiddelde werkweek van vrouwen is 25 uur, die van mannen 37 uur. Bovendien loopt Nederland internationaal achter bij de arbeidsparticipatie van vrouwen", aldus het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het toelichtende persbericht.

Wat kan zo'n Taskforce doen, vraag je je af. Voor € 5 miljoen mag de Taskforce twee jaar lang "het debat over het maatschappelijke belang hiervan" starten en kijken "naar mogelijke knelpunten bij bedrijven en in arbeidsvoorwaarden".

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?