Waarom zijn we ooit het HR-vak ingegaan?

Kenmerken van het nieuwe HRM-vakgebied.

Wie had dat gedacht: afgestudeerd aan de prestigieuze Harvard Business School en dan op een reünie beschimpt worden door je jaargenoten? De reden daarvoor is dat zij niet geloven dat je als HR-professional aan de slag bent gegaan. Dat overkwam Matthew Breitfelder en Daisy Dowling. Zij beschreven hun bevindingen in de Harvard Business Review en verdedigen hun vakgebied. Want human resources wordt de 'the next big thing in business', schrijven ze in hun artikel Why Did We Ever Go Into HR?.

Ooit werkten Dowling en Breitfelder als investment banker en consultant, zoals hun jaargenoten, maar ze maakten de overstap naar de HR. 'Dat zal wel zijn omdat ze het rustiger aan willen doen en meer tijd voor hun privéleven willen hebben’, dachten hun jaargenoten. Maar niets is minder waar. Dowling en Breitfelder zijn de HR ingegaan omdat daar het werk gebeurt waar organisaties hun bestaan aan ontlenen: het aantrekken en behouden van talenten.

HR wordt topprioriteit
De auteurs kennen het cynisme van werknemers die horen dat ‘personeel de belangrijkste waarde is voor het bedrijf’, terwijl er in de praktijk nauwelijks in wordt geïnvesteerd. Ze vechten ook tegen het beeld dat van de HR-professional bestaat: in het beste geval een administratieve regelneef, die doorwerkt terwijl om hem heen de HR-taken worden ge-outsourced.

Maar alleen de kosten al die met het werven en behouden van personeel gepaard gaan, maken het HR-vakgebied bijzonder relevant voor iedere organisatie. Sterker nog, de auteurs denken dat het vinden en behouden van talent in toenemende mate een topprioriteit wordt voor bedrijven. Daarmee wordt HR meteen ook één van de belangrijkste disciplines van een bedrijf.

Nieuw profiel HR-professional
De aandacht van HRM gaat verschuiven van arbeidsvoorwaarden en kostenbeheersing, naar het werven, binden en boeien van werknemers. Daarom zal ook het profiel van de HR-professional verschuiven, voorspellen de auteurs.

Die nieuwe HR-professional moet grote kennis en kunde hebben op het gebied van talentmanagement, maar ook van de bedrijfsprocessen en –strategie. Hij of zij moet dan bijvoorbeeld niet alleen marketingmanagers kunnen werven en opleiden, maar zelf ook in staat zijn om een marketingplan op te stellen en uit te voeren.

Kenmerken nieuw HRM
Dowling en Breitfelder beschrijven de vernieuwing van het HR-vak aan de hand van een aantal belangrijke kenmerken:

  • Het nieuwe HR zorgt voor actief leren om talent te vormen en te behouden;
  • HRM wordt van een kostenfactor, juist een ‘aanjager’ van de financiële prestaties van de onderneming;
  • De HR-discipline wordt een plek waar nieuwe ideeën kunnen floreren, binnen en over grenzen van de organisatie heen;
  • HRM verbindt processen en mensen in grote organisaties en maakt ze socialer;
  • De nieuwe HR-afdeling is een plek zonder cynisme, waar positieve gedachten over de doelstellingen van de organisatie de drijfveer vormen van het handelen.

    © Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?