Wat is een Growth Mindset en waarom gebruiken we die niet beter?

De toepassing van een ‘growth mindset’ is op de Nederlandse werkvloer nog lang niet algemeen geaccepteerd. Terwijl het idee erachter toch heel interessant is, namelijk dat vaardigheden en intelligentie kunnen groeien door inspanning, leren en doorzettingsvermogen. Zo kan een growth mindset bijdragen aan meer werkgeluk, innovatie, samenwerking en betere prestaties. Opvallend is, dat de meeste werkende Nederlanders niet weten wat een growth mindset is, maar vaak al wel ontwikkelingsgericht denken volgens het principe.

Na uitgebreid onderzoek van Boertien Vergouwen Overduin blijkt dat slechts 18 procent van werkend Nederland handelt vanuit een growth mindset.

Geen idee wat het is, maar we doen het soms al
De helft van de werkende Nederlanders (54%) heeft nog nooit van het begrip 'growth mindset' gehoord. Van de mensen die er wel van hebben gehoord, houdt slechts een kleine minderheid zich er actief mee bezig. Bovendien weet ruim vier op de tien (45%) niet vanuit welke grondhouding ze nu handelen op de werkvloer. Slechts 15 procent van de werknemers zonder growth mindset zou dit graag willen ontwikkelen.

Hoewel deze cijfers niet vrolijk stemmen, blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders in bepaalde situaties van nature geneigd zijn om ontwikkelingsgericht te denken. Dit gebeurt vooral wanneer ze feedback of hulp vragen, een uitdaging aangaan, fouten maken en reageren op het succes van anderen. Gemiddeld reageert 45 procent van de respondenten in deze situaties vanuit een growth mindset.

Hefboom voor ontwikkeling en groei
Mathijs de Boer van Boertien Vergouwen Overduin, benadrukt het belang van een growth mindset op de werkvloer: "Een growth mindset is een hefboom voor ontwikkeling en groei. Het wakkert leren aan. In een organisatiecultuur waarin veiligheid is om fouten te maken en waar leren hoog in het vaandel staat, ontstaat ruimte om een sterke growth mindset te ontwikkelen.”

Volgens de Boer moeten medewerkers openlijk kunnen spreken over wat er beter kan zonder angst voor negatieve consequenties. “Dit blijkt ook uit ons onderzoek: organisaties kunnen vooral stappen zetten in het bespreekbaar maken van ontwikkelpunten bij zowel medewerkers als leidinggevenden. Een open leercultuur nodigt uit om een growth mindset te hanteren en stimuleert medewerkers om te blijven leren en groeien. In een wereld die snel verandert, is dat precies wat een organisatie nodig heeft."

Aspecten van de Growth Mindset

Beschrijving

Oprechte inspanning

Vaardigheden en intelligentie kunnen groeien door consistent hard werken.

Leren van fouten

Fouten zijn kansen om te leren en te verbeteren.

Omarmen van uitdagingen

Uitdagingen worden gezien als kansen om te groeien.

Feedback gebruiken

Feedback wordt gezien als waardevolle informatie voor persoonlijke groei.

Doorzettingsvermogen

Bij tegenslagen wordt doorgezet en wordt gezocht naar oplossingen.

Succes van anderen

Het succes van anderen wordt gevierd en gebruikt als inspiratie.

 

Vertaal organisatiebeleid naar opleidingsbeleid: Model Opleidingsplan

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?