Werk afraffelen voor vakantie leidt tot ongelukken

In het eerste half jaar van 2016 zijn er meer ernstige ongevallen op bouwplaatsen geweest dan in dezelfde periode van 2015, soms met dodelijke afloop. Bouwvakkers staan onder druk om nog voor de vakantie klussen af te ronden en dat leidt tot ongelukken. Ook de veelheid aan gesproken talen op een bouwplaats, zorgen voor onveilige toestanden.

 

De weken voor de vakantie zijn een gevaarlijke periode waar extra aandacht voor de veiligheid nodig is, zeker nu het aantal ongevallen oploopt. In vergelijking met de eerste helft van 2015 is het aantal ernstige ongevallen in de 1e helft van 2016 met 14% toegenomen en het aantal dodelijke ongevallen met 56%. Het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen is 16% hoger.

Dat meldt de Inspectie SZW, die werkgevers oproept nu extra aandacht te besteden aan de veiligheid. Vaak ontbreekt het in de bouw nog aan direct toezicht, is er onduidelijkheid over verantwoordelijkheid en aansturing of is geen deugdelijk veiligheidsplan opgesteld.

Extra aandacht arbo voorafgaand aan vakantiestop
Er is geen officiële bouwvakvakantie meer, maar op veel bouwlocaties wordt het werk nog net even afgerond of wordt er extra hard gewerkt voordat het werk een aantal weken stil ligt. Dat geldt niet alleen in de bouw, maar ook voor een aantal productiebedrijven.

De toename van ongevallen komt ook doordat het weer goed gaat in de bouw. Omdat de bouwproductie is toegenomen, stijgt ook het aantal meldingen dat bij de Inspectie SZW is binnengekomen.

Meer doden te betreuren
De bouw behoort tot de top 3 van de gevaarlijkste bedrijfstakken. Zowel het aantal ernstige ongevallen (42%) als het aantal dodelijke ongevallen (50%) in de bouw heeft plaatsgevonden binnen de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw.

De meeste bouwvakkers komen in het ziekenhuis terecht, krijgen blijvend letsel of overlijden  door 3 oorzaken:

  1. bij meer dan de helft van de ongevallen is de oorzaak het vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen),
  2. bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen en
  3. 15% krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats.

Extra aandacht is dus vooral nodig als het gaat om valbeveiliging en juist gebruik van steigers en trappen, het voorkomen dat er voorwerpen en bijvoorbeeld onderdelen van steigers afvallen en machineveiligheid.

Pools, Roemeens en Engels zorgen voor verwarring
Door schaalvergroting veranderen bouwplaatsen in een conglomeraat van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp'ers en dat verhoogt de kans op ongevallen. Op een bouwplaats worden naast Nederlands ook veel talen gesproken zoals Pools, Roemeens en Engels. Daardoor ontstaan misverstanden in de communicatie. Ook lopen steeds meer bouwvakkers rond waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is.

De opdrachtgever van een bouwproject moet er op letten dat een veiligheids- en gezondsheidplan wordt opgesteld waarin de afspraken staan die zorgen dat er veilig en gezond gewerkt wordt. Om ervoor te zorgen dat opdrachtgevers een goed plan maken en de samenwerking goed regelen wijzigt minister Asscher de regels.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?