Werkgever biedt fietsvergoeding aan om personeel te binden

Het stimuleren van het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer, is een steeds populairdere trend onder Nederlandse werkgevers. Deze secundaire arbeidsvoorwaarde wordt aangeboden om werknemers aan te trekken en te binden. Bovendien helpt het om vitaliteit van medewerkers te verhogen en draagt het bij aan duurzaamheidsdoelstellingen. De populariteit levert wel een nieuw arbeidsmarktprobleem op, want er is nu een schreeuwend tekort aan monteurs van elektrische fietsen.

Een recente analyse van vacaturesite Indeed, laat zien dat het aantal vacatures waarin termen als fietsplan of fietsvergoeding worden vermeld, gestaag toeneemt.

Het aanbieden van fietsvergoedingen en fietsplannen in vacatures is een opkomende trend onder Nederlandse werkgevers. Het stimuleren van fietsgebruik voor woon-werkverkeer biedt voordelen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en vitaliteit binnen organisaties. Daarnaast speelt de groeiende populariteit van elektrische fietsen een rol bij het toenemende aanbod van fietsvergoedingen.

Stijgende populariteit na de coronacrisis
Opvallend is dat de populariteit van fietsplannen blijft stijgen, zelfs nadat de coronapandemie is afgenomen en werknemers weer gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer of de auto. Werkgevers moedigen hun personeel nog steeds aan om met de fiets naar het werk te gaan. Dit kan worden verklaard door de voordelen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.

HR-adviseurs kunnen hierop inspelen door fietsvergoedingen en -plannen op te nemen als aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden in vacatures. Daarnaast kunnen zij het belang van vitaliteit en duurzaamheid binnen de organisatie benadrukken.

Monteurs voor elektrische fietsen gevraagd
De groeiende populariteit van elektrische fietsen speelt ook een rol bij het toenemende aanbod van fietsvergoedingen in vacatures. Elektrische fietsen stellen werknemers in staat langere afstanden af te leggen, maar ze zijn relatief duur in aanschaf. Werkgevers kunnen deze financiële drempel wegnemen door een fietsvergoeding aan te bieden of werknemers de mogelijkheid te bieden een elektrische fiets met belastingvoordeel aan te schaffen via een fietsplan.

Deze trend heeft ook invloed op de arbeidsmarkt, aangezien de vraag naar gespecialiseerde fietsenmakers groeit. Er zijn dus volop kansen voor mensen met technische vaardigheden die zich laten omscholen tot fietstechnicus. Hoewel de vraag naar gespecialiseerde fietsenmakers toeneemt, betekent dit niet dat de traditionele fietsenmaker zonder werk komt te zitten. Er is nog steeds behoefte aan vakmanschap in deze branche. Zij moeten zich wel om zich aanpassen aan de groeiende vraag naar gespecialiseerde diensten, zoals reparaties en onderhoud van elektrische fietsen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?