Werkgever en P&O-er zien hogere pensioenleeftijd niet zitten

Probleem om ouderen zinvol aan het werk te houden.

Iets meer dan de helft van de werkgevers en HR-professionals verwacht moeilijkheden in de bedrijfsvoering als de pensioenleeftijd omhoog gaat. Als er dan toch iets met de AOW moet gebeuren, geven werkgevers de voorkeur aan het heffen van premies over de AOW-uitkering. Dat blijkt uit onderzoek van Aon Consulting onder 716 werkgevers en HR-professionals.

Als werknemers verplicht langer moeten doorwerken, kan dat grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Werkgevers en P&O-ers denken dat het lastig wordt om oudere werknemers zinvol werk te laten doen. Dat geldt niet alleen voor functies waar lichamelijke slijtage een grote rol speelt, want ook de motivatie wordt bij veel mensen na hun 65ste een stuk minder. Verschijnselen als een burn-out, liggen dan op de loer.

64 jaar
Volgens het onderzoek wordt in de handel (81%) en zakelijke dienstverlening (85%) vaker tot 65 jaar doorgewerkt dan in andere branches. In de gezondheidszorg (52%) en bij de overheid (51%) werken medewerkers minder vaak door tot hun 65ste jaar. Marktbreed is de gemiddelde beoogde pensioenleeftijd nu 64 jaar.

Het onderzoek laat verder zien dat de beoogde pensioenleeftijd lager wordt naarmate een organisatie meer werknemers telt. In het MKB werken werknemers vaker (79%) door tot hun 65ste levensjaar dan in de grote bedrijven (69% bij 100 t/m 499 werknemers, 59% bij meer dan 500 werknemers).
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?