Werkgever krijgt belastingvoordeel voor MBO-stagiair
1200 euro korting voor stage van een jaar.
Leerlingen in het MBO moeten praktijkervaring opdoen, maar het lukt velen niet om een nuttige stageplek te vinden. Om werkgevers een zetje in de goede richting te geven, krijgen zij belastingvoordeel van maximaal 1200 euro als zij een scholier uit het MBO een stage aanbieden. Daarnaast krijgen werkgevers een extra korting van 1500 euro als zij jongeren in dienst hebben die werken volgens de zogeheten beroepsbegeleidende leerweg.
De maatregel is het gevolg van de Werktop van het kabinet met werkgevers- en werknemersorganisaties op 1 december vorig jaar. Toen was onder meer 40 miljoen euro vrijgemaakt om de kansen van jongeren op een baan te vergroten door middel van stages.
Werkgevers die scholieren een kortdurende stage aanbieden, krijgen door de nieuwe maatregel een vermindering van de belastingafdracht van maximaal 1200 euro (voor een stage van een jaar) en minimaal 200 euro (voor een stage van twee maanden). Nu krijgen werkgevers geen vergoeding. Het gaat om scholieren op het niveau MBO-1 en -2. Deze groep scholieren heeft vaak problemen om een stageplaats te vinden. Het budget gaat uit van ongeveer 70.000 stages van drie maanden. Dit is ongeveer het aantal stages dat per jaar nodig is.
Nog meer geld
Naast het geld voor stages, is er ook extra geld in kas voor werkgevers met werknemers die de beroepsbegeleidende leerweg volgen. Daarvoor gold al een belastingkorting van 1500 euro, maar dat bedrag wordt nu verdubbeld naar 3000 euro. De extra korting geldt ook voor werkgevers die een werknemer in dienst hebben die voorheen werkloos was en wordt opgeleid tot MBO-2 niveau.
Daarnaast is ongeveer tien miljoen euro beschikbaar voor procedures om vaardigheden en kennis die mensen hebben opgedaan buiten school alsnog in een diploma om te zetten. Zo kan het gebeuren dat een werknemer met een LTS-diploma door zijn of haar werkervaring inmiddels op MBO-niveau werkt. Met een assessment wordt dan vastgesteld of de werknemer het diploma -zonodig met aanvullende scholing - kan krijgen.
Een werkgever kan voor een werknemer die een dergelijke procedure volgt, een belastingkorting krijgen van 300 euro. Er is een budget voor circa 25.000 procedures. Deze procedure wordt ook toegankelijk voor mensen zonder werkgever. Ook zij kunnen 300 euro van de belasting aftrekken.