Vanaf 2014 worden werkgevers ook verantwoordelijk voor tijdelijke werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst afloopt, terwijl zij ziek zijn. Nu ‘verdwijnen’ deze werknemers nog in het vangnet van de Ziektewet, maar straks moeten werkgevers daar extra premie voor betalen.
In 2014 gaat de nieuwe Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) van start. Werkgevers worden daarmee verantwoordelijk voor de instroom van hun (ex)werknemers in de WIA. Zij moeten een premie betalen die gerelateerd is aan de instroom van medewerkers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan.
Betalen als contract eindigt tijdens ziekte
De nieuwe wet gaat in het bijzonder om werknemers van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte, zoals:
Verschillende premies
De BeZaVa wijzigt in 2014 de werkgeverspremies en stelt drie afzonderlijk gedifferentieerde premies vast voor de werkgever, waarvan er twee nieuw zijn:
Gegevens controleren en beschikking aanvragen
Het UWV stuurt medio 2013 een brief aan de werkgevers waarin wordt vermeld welke vangnetters in 2012 voor het eerst een WGA-uitkering of Ziektewetuitkering hebben ontvangen. Deze brief is de basis voor de Belastingdienst voor de vaststelling van de premie.
Adviesbureau De Raadgevers raadt werkgevers aan om de gegevens van het UWV goed te controleren en altijd de beschikking van de concrete werknemer aan te vragen. Het opvragen van de beschikkingen kan binnen vier weken na ontvangst van de brief van het UWV. Als de gegevens niet kloppen, kunt u bezwaar aantekenen. Verder zouden werkgevers moeten controleren of hun verzuimbeleid nog wel voldoet en of de vaststellingsovereenkomst bij einde van het dienstverband past bij de nieuwe situatie.