Werkgever moet betalen bij letsel door te zwaar tillen
Grens ligt bij maximaal 23 kilo tilwerk.
Als werkgevers hun personeel meer dan 23 kilo handmatig laten tillen, lopen ze het risico aansprakelijk gesteld te worden voor letsel bij een werknemer. Dat meldt FNV Bureau Beroepsziekten, na een uitspraak van de Hoge Raad.
Naar schatting 2,6 miljoen werknemers tillen geregeld meer dan 23 kilo zonder hulpmiddelen. Aandoeningen van het bewegingsapparaat, waaronder rugklachten door zwaar tillen, zijn verantwoordelijk voor 39 procent van de kosten van arbeidsuitval en werkgerelateerde gezondheidszorg.
Zware oven tillen
Toen een restaurantmedewerker tien jaar geleden met drie collega’s een zware oven moest helpen tillen, ging het mis. De oven woog 200 kilo en korte tijd later kreeg de werknemer een hernia, met als gevolg rugoperaties en volledige arbeidsongeschiktheid.
Vervolgens stelde hij de werkgever daarvoor aansprakelijk, die echter weigerde te betalen. De kantonrechter gaf de werknemer gelijk en veroordeelde de werkgever tot vergoeding van de schade. De werkgever ging daarop in hoger beroep en kreeg gelijk van het gerechtshof. Dat vonnis is nu door de Hoge Raad vernietigd.
Wettelijke tilnorm
De FNV is buitengewoon verheugd over de uitspraak. Wel blijft de bond voorstander van een tilnorm in de wet. Dat schept meer duidelijkheid en het voorkomt ook dat individuele werknemers naar de rechter moeten stappen.
Die hebben nu wel het arrest van de Hoge Raad als wettelijk geldende ruggesteun. Voor de uitspraak was er niets geregeld over tillen, behalve in enkele cao's zoals die van de bouw en de kinderopvang.
Per sector
Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vindt dat elke sector eigen normen moet vaststellen voor tillen met de hand. Een algemene bovengrens van 23 kilo wijst ze af. De werkgevers vinden de interpretatie van de uitspraak van de Hoge Raad door de FNV onjuist.
MKB-Nederland vindt dat de rechtzaak niet model kan staan voor alle gevallen waarin moet worden getild. Per sector en per situatie zouden er er andere grenzen kunnen en moeten zijn. Ook zou mee moeten tellen hoe vaak er handmatig moet worden getild en of er alternatieven zijn.
NIOSH-formule
De Hoge Raad volgt in zijn arrest het advies van de plaatsvervangend procureur-generaal. Die merkte op dat de toelichting op het zogeheten Arbobesluit verwijst naar de NIOSH-formule om te kunnen beoordelen of bepaalde tilsituaties risico's met zich brengen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers.
De NIOSH-formule is een uit de VS afkomstige en ook in Nederland al veelvuldig gebruikte rekenmethode die uitkomt op een tilnorm van maximaal 23 kg. Met deze uitspraak stelt de Hoge Raad vast dat er wel degelijk een gezondheidskundige, wetenschappelijk verantwoorde tilnorm bestaat, aldus de FNV.