Werkgever moet waarschuwen voor mobieltjes
Werknemers moeten uit voorzorg voorzichtig zijn.
Vakbond
FNV wil dat het kabinet een keurmerk in het leven roept voor mobiele telefoons. Toestellen die relatief weinig straling geven, moeten dan een groen vignet krijgen en slechte toestellen een rood vignet. Volgens de bond moeten werkgevers hun werknemers erop wijzen dat veel mobiel bellen schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De
Gezondheidsraad concludeerde eerder juist dat er
geen gevaar is voor de gezondheid.
De FNV komt met de oproep tijdens deze zomerse komkommertijd mooi in de publiciteit. De oproep van de vakbond blijkt gebaseerd op Belgisch onderzoek waarbij 16 van de 17
ratten het leven lieten nadat ze aan hoge doses straling waren blootgesteld. Uit ander onderzoek zou blijken dat DNA-structuren door de radiostraling worden aangetast.
Geen gevaar
Maar de Gezondheidsraad heeft eind 2007 alle belangrijke onderzoeken nog eens doorgeplozen op mogelijke gevaren voor de gezondheid. Daaruit bleek dat er geen verband is tussen gezondheidsproblemen en blootstelling aan de elektromagnetische velden van mobiele telefoons.
Wel houdt de raad de vinger aan de pols, door wetenschappelijk onderzoek over het onderwerp te blijven volgen.
Rol werkgever
Volgens de FNV is de werkgever verplicht om te voorkomen dat werknemers schade ondervinden van hun werkzaamheden, het zogeheten ‘voorzorgsprincipe’. Omdat veel werknemers een mobieltje van de zaak hebben, en soms veel moeten bellen, is er voor de werkgever daarom een rol weggelegd.
Werkgevers moeten de werknemers op de risico’s wijzen, vindt de vakbond. Zij moeten hun werknemers bijvoorbeeld voorhouden om hun mobieltje niet dicht bij de hartstreek te dragen. Of in hun broekzak, dicht bij hun kruis. Dat wordt ook door de fabrikanten van de mobile telefoons afgeraden.