Werkgevers bieden te weinig opleiding
Hoe lager het loon, hoe slechter het scholingsaanbod.
De helft van de werknemers wil meer opleidingsmogelijkheden van de werkgever. Vooral werknemers met een lager inkomen en parttimers krijgen te weinig kansen om een opleiding te doen. Dat blijkt uit onderzoek van Vitae, uitgevoerd door TNS-NIPO onder 500 werknemers tussen de 25 en 45 jaar.
De zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling blijkt de voornaamste drijfveer om van baan te veranderen, aldus de ondervraagden. Volgens de onderzoekers kennen vrijwel alle ondervraagde werkenden precies hun ontwikkelpunten. Zeventig procent ziet het werk vooral als een leerproces.
Volgens Vitae zoeken professionals steeds vaker een baas die genoeg ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Opleidingen zijn voor werkgevers daarom essentieel voor het behoud van talentvolle medewerkers.
Salaris maakt het verschil
Driekwart van de mensen met een bruto jaarsalaris boven 40.000 euro geeft aan voldoende opleidingskansen te krijgen. Bij een salaris net boven modaal ligt dit percentage op iets minder dan zestig procent. Van de werknemers die een salaris van minder dan 20.000 euro mee naar huis nemen, vindt de helft dat er nauwelijks opleidingen en cursussen worden aangeboden.
Fulltimers krijgen meer kansen op een opleiding dan hun collega’s die parttime werken, zo blijkt uit het onderzoek.
Bedrijfsgrootte
Opvallend is dat de ontevredenheid over het aanbod aan opleidingen net zo groot is bij het midden- en kleinbedrijf, als bij bedrijven met meer dan 250 werknemers. Dit percentage ligt voor beide groepen op ongeveer zestig procent.