MKB-ondernemers hebben veel kennis over hun bedrijf, maar zijn slecht op de hoogte van personeelszaken. De wet- en regelgeving over werkgeversrisico's, rechten van medewerkers, ziekte en verzuim zijn voor hen onbekend terrein.
Dat blijkt uit resultaten van de MKB Barometer personeelszaken die uitgevoerd is door Markteffect in opdracht van Please payroll. Voor het onderzoek beantwoordden 400 MKB-ondernemers meerkeuzevragen over situaties die dagelijks op de werkvloer voorkomen. In veel gevallen konden de ondernemers het goede antwoord niet spontaan geven. Volgens Please kan deze kennislacune grote financiële consequenties hebben voor zowel de werkgever als de werknemer.
Aansprakelijk voor ongelukken
Ruim 60% van de ondervraagd ondernemers denkt niet verantwoordelijk te zijn voor een medewerker die gewond raakt tijdens een dagje 'meelopen', zolang het arbeidscontract nog niet getekend is.
Slechts een minderheid weet dat de werkgever wel aansprakelijk is en de werknemer twee jaar lang moet doorbetalen. Ook denkt driekwart van de ondervraagde ondernemers geen verplichtingen meer te hebben tegenover oproepkrachten waarvoor geen werk meer is.
Ontduiking minimumloon
In het geval dat een oud-medewerker na vier jaar aangeeft dat hij destijds onder het minimumloon betaald is geweest, dan moet hij na al die tijd alsnog het verschil uitbetaald krijgen. Een vijfde van de MKB'ers is van mening dat hij hier niks mee hoeft te doen aangezien het inmiddels verjaard is.
Wanneer het voorkomt dat een medewerker geen vakantiegeld heeft ontvangen en dit ook niet op de salarisstrook te zien is, dan dient dit alsnog uitbetaald te worden door de werkgever. Het merendeel van de MKB bedrijven is in de veronderstelling dat er niet betaald hoeft te worden.
Personeelszaken goed regelen
Volgens Please-directeur Hans van de Ven bevestigt de PZ barometer dat veel ondernemers vooral goed zijn in de werkzaamheden die gerelateerd zijn aan hun eigen branche en vak. Maar de lastige bijkomstigheden, zoals het goed regelen van de personeelszaken, krijgen weinig tot geen aandacht.
‘Deels is dat een kwestie van tijdgebrek, deels een kwestie van motivatie. De wet- en regelgeving op dit terrein verandert regelmatig en niet iedere ondernemer kan het opbrengen dat allemaal op de voet te volgen’, stelt Van de Ven.