Werkgevers moeten voorbereid zijn op griepuitbraak
In ernstigste scenario bijna 5 miljoen werknemers ziek thuis.
Wat gebeurt er op het werk als er wereldwijd mensen omvallen door een serieuze griepepidemie? Het kabinet heeft twee scenario's laten uitwerken over de gevolgen van een wereldwijde uitbraak van een nieuw griepvirus. De scenario's zijn bedoeld om voorbereidingen te treffen.
Bedrijven, diensten en overheden kunnen zich maar beter voorbereiden op de maatschappelijke gevolgen van een griepuitbraak, vindt het kabinet. Want er kunnen cruciale bedrijfsprocessen onder druk komen te staan, omdat werknemers thuisblijven.
Vijf miljoen zieken
De scenario’s schetsen uiteenlopende gevolgen: in het ene zijn de medische en maatschappelijke gevolgen mild, in het andere ernstig. In beide gevallen worden vijf miljoen mensen ziek, ongeveer 30% van de bevolking.
In het
milde scenario overlijden in Nederland 5.000 mensen aan de wereldwijde uitbraak (pandemie) van het griepvirus. De griepgolf duurt ongeveer twintig weken, met een piek rond de tiende week. Er blijven dan 700.000 tot 1,6 miljoen mensen thuis, omdat zij ziek zijn, zieken verzorgen of bang zijn besmet te raken.
In het
ernstigste scenario is het effect van antivirale middelen en andere maatregelen weggelaten. In dit scenario overlijden ongeveer 80.000 mensen. De griepgolf duurt tien weken, met een veel hogere piek. Er blijven 1,6 tot 4,8 miljoen mensen thuis.
Besmetting voorkomen
In Nederland zijn voor vijf miljoen mensen virusremmers beschikbaar. Bij goed gebruik, kunnen de ernst en de duur van de ziekte worden beperkt. Een vaccin komt pas ruim een half jaar na de uitbraak beschikbaar, omdat dit niet snel te maken is.
Het risico op besmetting kan worden voorkomen met bijvoorbeeld hygiënische maatregelen en het terugbrengen van sociale contacten. Zo beschrijven de scenario’s ook de noodzaak om scholen (en mogelijk ook bedrijven) tijdelijk te sluiten.