Werknemer gelooft weer in economie èn zichzelf
Gevolgen van WIA en Levensloopregeling zijn onbekend.
Bijna tweederde van de werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven gelooft weer in de economie èn in de eigen prestaties. De juichstemming wordt wel getemperd door twee hoofdpijndossiers van de P&O-afdeling: zowel de WIA als de Levensloopregeling roepen bij werknemers maar weinig herkenning op. Dat blijkt uit de derde Bedrijfsbarometer van Ernst & Young, waarvoor ieder kwartaal 600 medewerkers en managers uit bedrijven van 20 tot 1000 medewerkers worden ondervraagd.
Bijna tweederde van de ondervraagden noemt de Nederlandse economie nu
gezond, vergeleken met slechts 28% in december 2005. Het toegenomen vertrouwen leidt nog niet tot een grotere drang om te investeren. Maar éénderde van de ondervraagden verwacht dat bij hun bedrijf de investeringen de komende 12 maanden stijgen.
In 2005 zijn er veel wijzigingen in de sociale wetgeving geweest. De veranderingen in de ziektekostenverzekering blijken wel bij iedereen te zijn doorgedrongen, maar andere regelingen zijn onbekend.
Wat, WIA?
Wie de WIA of de Levensloopregeling aan de orde stelt, ontmoet in het bedrijfsleven vragende blikken. Deze regelingen zijn volgens Ernst & Young nog lang niet ingeburgerd in het bedrijfsleven. Bijna 2 op de 3 van de ondervraagden (64%) liet weten niet aan de levensloopregeling mee te doen, onder andere omdat ze menen dat die niet gunstig voor hen is (65%) of omdat ze al gebruik maken van de spaarloonregeling (47%).
Als het gaat om de WIA weet maar liefst 38% van de ondervraagden niet hoe lang ze door hun werkgever doorbetaald worden bij ziekte. Slechts 16% van de ondervraagden heeft een aanvullende WIA-verzekering afgesloten. De ondervraagden hebben geen idee wat de financiële consequenties zijn van arbeidsongeschiktheid. En dat kan tot vervelende verrassingen leiden, aldus Ernst & Young.