Werknemer heeft nadeel bij ontslag via CWI
Met kritiek op procedure wordt al jaren niets gedaan.
De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft scherpe kritiek op de manier waarop het CWI de ontslagprocedure uitvoert. Volgens de ombudsman wordt de werknemer benadeeld en heeft het CWI meer oog voor de belangen van de werkgever.
De Nationale Ombudsman deed onderzoek naar de ontslagprocedure via het CWI nadat er klachten waren binnengekomen van ontslagen werknemers. Na onderzoek blijkt dat de procedure nogal wat tekortkomingen kent, waarvan de meeste in het nadeel zijn van de werknemer.
Anonieme ontslagcommissies
Zo is er al tientallen jaren kritiek op de ontslagcommissies die een oordeel moeten geven of het ontslag terecht is. Maar met de kritiek wordt helemaal niets gedaan, vindt de ombudsman.
De ontslagcommissies staan onder voorzitterschap van een ambtenaar van het CWI die neutraal moet blijven. In de praktijk blijkt dat deze ambtenaar zich toch vaak met de procedure bezig houdt.
Verder is niet bekend wie aan de ontslagcommissies deelnemen. Het enige dat bekend is, is dat een vertegenwoordiger van de werkgevers en van de vakbonden plaatsnemen in de commissies. De ombudsman vindt het vreemd dat zij anoniem blijven, omdat je als werknemer toch tenminste zou mogen weten wie er over je lot beslissen.
Partijen horen
Volgens de ombudsman krijgt de werkgever actuelere informatie dan de werknemer, terwijl het CWI bij onduidelijkheden ook extra informatie aan de werkgever vraagt. Als er onduidelijkheden zijn over de situatie van de werknemer, blijft een verzoek om opheldering achterwege.
De ombudsman wil daarom dat de ontslagcommissie voortaan zowel de werknemer als de werkgever gaat horen, om een beter beeld te krijgen van de ontslagsituatie. Nu wordt de hele procedure schriftelijk afgedaan.
Weinig klachten
Het CWI doet de kritiek van de ombudsman af als ‘vrij marginaal’, waarbij de Nationale Ombudsman ook nog eens ‘te grote woorden gebruikt’. Het CWI onderstreept dat het in de afgelopen vijf jaar 390 duizend ontslagaanvragen heeft afgehandeld, terwijl er bij ombudsman maar 60 klachten zijn ingediend. Slechts de helft van die klachten blijkt gegrond.
Ook vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW wijzen op het geringe aantal klachten. Zij vinden dat de procedure daarom gewoon klopt. Overigens heeft de FNV er geen bezwaar tegen dat leden van de ontslagcommissies bekend worden. Het ministerie van SZW gaat de kritiek van de Nationale Ombudsman ‘bestuderen’. Maar uit eigen onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen is niets gebleken van een oneerlijke procedure.