Een flink deel van de volwassen Nederlanders beweegt wel genoeg minuten per week om gezond te blijven, maar de verdeling van hun activiteiten is onevenredig. Doordeweeks zitten zij te veel op hun bureaustoelen, terwijl zij in de weekenden wel volop actief zijn. Om gezond te blijven, is het nodig dat zij hun activiteiten beter spreiden en dus ook op hun werk actief blijven. Met eenvoudige interventies kunnen werkgevers bijdragen aan een gezondere en actievere levensstijl voor hun personeel. Tips hiervoor, vind je in dit artikel.
Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Door vaker actieve keuzes te maken, zoals de fiets naar het werk te pakken in plaats van de auto, of de trap nemen in plaats van de lift, kan deze groep alsnog aan de richtlijnen voldoen.
Beweegmomenten beter verspreiden
Volgens de Gezondheidsraad voldoet een volwassene aan de richtlijnen bij minstens 150 minuten matig- tot zwaar-intensieve beweging per week, verdeeld over meerdere dagen. Denk hierbij aan fietsen, zwaar huishoudelijk werk of sporten. Daarnaast adviseert de raad om minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen, zoals krachttraining of wandelen.
Momenteel voldoet al 44% van de volwassen Nederlanders aan deze richtlijnen, maar dit percentage zou kunnen stijgen naar 56% als de bovengenoemde groep hun beweegmomenten beter verspreidt.
Kleine aanpassingen helpen al
Het onderzoek benadrukt dat voor sommige mensen slechts kleine aanpassingen in hun dagelijkse routine nodig zijn om wél aan de Beweegrichtlijnen te voldoen. Dit sluit aan bij de ambitie van de overheid om in 2040 driekwart van de bevolking aan deze richtlijnen te laten voldoen
Om dit doel te bereiken, is een gezamenlijke aanpak nodig waarbij de overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven samenwerken aan een omgeving die bewegen stimuleert. Denk aan initiatieven op de werkvloer, zoals het aanmoedigen van wandelvergaderingen of het aanbieden van fietsleaseprogramma’s.
Focus op groepen die het meest kunnen winnen
Het RIVM identificeerde in het onderzoek ook de groepen die het minst bewegen: ouderen en mensen met een beperking of een langdurige aandoening. Hoewel slechts 1,6% van de bevolking in 2023 helemaal niet bewoog, beweegt meer dan de helft van de Nederlanders te weinig.
Voor mensen die helemaal niet bewegen, levert zelfs een kleine toename al grote gezondheidsvoordelen op. Voor degenen die al matig bewegen, kan vaker, langer of intensiever bewegen extra gezondheidswinst opleveren.
Tips voor werkgevers om bewegen te stimuleren
Organiseer wandelvergaderingen |
Vervang zittende vergaderingen door wandelvergaderingen om bewegen te bevorderen. |
Introduceer beweegprogramma’s |
Maak het voor werknemers aantrekkelijk om naar het werk te fietsen of te wandelen met collega's in de pauze. |
Stimuleer trapgebruik |
Hang posters op bij liften met slogans om het traplopen aan te moedigen. Maak het trapportaal aantrekkelijk: zorg voor goede verlichting en vrolijke kleuren. |
Zorg voor een actieve werkplek |
Richt werkplekken in met zit-sta-bureaus en stimuleer regelmatig bewegen. |
Bied sportactiviteiten aan |
Organiseer wekelijkse sportactiviteiten zoals yoga of bootcamp op kantoor. |
Geef beweegchallenges een podium |
Introduceer uitdagingen, zoals stappencompetities, met kleine beloningen. |