Werknemers in vaste dienst vaker ziek

Het ziekteverzuim van werknemers in vaste dienst is hoger dan van medewerkers met een tijdelijk contract. Dit is één van de vele weetjes over ziekteverzuim die te vinden zijn in het onderzoeksrapport 'Beperkt aan het werk'. Nederland verzamelt veel, heel veel statistische informatie over ziekteverzuim en arbeidsparticipatie. In 'Beperkt aan het werk' bundelen het Centraal voor Bureau voor de Statistiek, het Sociaal en Cultureel Planbureau en TNO hun kennis hierover. Ziekteverzuim door persoonskenmerken Uit de vele statistieken blijkt bijvoorbeeld dat als we naar persoonskenmerken van werknemers kijken het ziekteverzuim hoger is bij: vrouwen laagopgeleiden mensen die per dag meer uren besteden aan huishoudelijke of zorgtaken stadsbewoners. Ziekteverzuim door werkomstandigheden Interessanter voor werkgevers zijn alle mogelijke factoren op het werk die het ziekteverzuim beïnvloeden. Zo blijkt het ziekteverzuim hoger bij werknemers: met een vast dienstverband met weinig overwerkuren per week zonder weekendwerk die in grote bedrijven werken met veel tijdsdruk met weinig autonomie in het werk die geïntimideerd worden door klanten die geïntimideerd worden door leidinggevenden en/of collega’s met gevaarlijk werk die veel kracht moeten zetten. Het rapport geeft helaas niet altijd een verklaring voor dit hogere ziekteverzuim. Over het hogere verzuim onder medewerkers die in vaste dienst zijn, weten de onderzoekers niet meer te melden dan dat "werknemers met een vaste aanstelling zich mogelijk meer vrij voelen om te verzuimen als ze ziek zijn". Veel cijfers 'Beperkt aan het werk' leest misschien niet makkelijk weg, maar wie tijd heeft het rapport door te spitten vindt veel interessant cijfermateriaal en analyses over het ziekteverzuim. Lees ook: 'Beperkt aan het werk', het complete rapport is gratis te downloaden. Ziekteverzuim historisch laag, verdere daling kan (Personeelsnet). Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Het ziekteverzuim van werknemers in vaste dienst is hoger dan van medewerkers met een tijdelijk contract. Dit is één van de vele weetjes over ziekteverzuim die te vinden zijn in het onderzoeksrapport 'Beperkt aan het werk'.

Nederland verzamelt veel, heel veel statistische informatie over ziekteverzuim en arbeidsparticipatie. In 'Beperkt aan het werk' bundelen het Centraal voor Bureau voor de Statistiek, het Sociaal en Cultureel Planbureau en TNO hun kennis hierover.

Ziekteverzuim door persoonskenmerken
Uit de vele statistieken blijkt bijvoorbeeld dat als we naar persoonskenmerken van werknemers kijken het ziekteverzuim hoger is bij:


  • vrouwen

  • laagopgeleiden

  • mensen die per dag meer uren besteden aan huishoudelijke of zorgtaken

  • stadsbewoners.


Ziekteverzuim door werkomstandigheden
Interessanter voor werkgevers zijn alle mogelijke factoren op het werk die het ziekteverzuim beïnvloeden. Zo blijkt het ziekteverzuim hoger bij werknemers:

  • met een vast dienstverband

  • met weinig overwerkuren per week

  • zonder weekendwerk

  • die in grote bedrijven werken

  • met veel tijdsdruk

  • met weinig autonomie in het werk

  • die geïntimideerd worden door klanten

  • die geïntimideerd worden door leidinggevenden en/of collega’s

  • met gevaarlijk werk

  • die veel kracht moeten zetten.


Het rapport geeft helaas niet altijd een verklaring voor dit hogere ziekteverzuim.

Over het hogere verzuim onder medewerkers die in vaste dienst zijn, weten de onderzoekers niet meer te melden dan dat "werknemers met een vaste aanstelling zich mogelijk meer vrij voelen om te verzuimen als ze ziek zijn".

Veel cijfers
'Beperkt aan het werk' leest misschien niet makkelijk weg, maar wie tijd heeft het rapport door te spitten vindt veel interessant cijfermateriaal en analyses over het ziekteverzuim.

Lees ook:
'Beperkt aan het werk', het complete rapport is gratis te downloaden.
Ziekteverzuim historisch laag, verdere daling kan (Personeelsnet).

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?