Werknemers willen graag flexibel werken, wordt gezegd. Maar in de praktijk heeft dat toch zijn grenzen, is de ervaring van intermediair Yacht. Tijdens de Week van het Nieuwe Werken heeft TNS NIPO enkele maanden geleden een onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat Nederlandse werknemers graag flexibel werken. Volgens dit onderzoek werkt al 35% van de werknemers flexibel. Van de werknemers die niet flexibel werken, is het voor bijna 90% niet toegestaan door hun werkgever. Als het wel zou mogen, zou 60% dit waarschijnlijk ook doen. Werkgevers laten het afweten? Juist omdat werkgevers het op dit terrein laten afweten, hebben CDA en GroenLinks eind vorig jaar een initiatiefwet aangekondigd. Deze geeft werknemers het recht om hun werkgever te verzoeken om een wijziging van hun arbeidsuren, werktijden en werkplek. Flexibele arbeidsduur Een werkgever die wel het flexibel werken stimuleert, is Yacht. Deze leverancier van flex-arbeid heeft voor zijn eigen werknemers een flexibele arbeidsduur geïntroduceerd. Op vrijwillige basis konden werknemers overstappen van de traditionele werkweek van 40 uur naar een arbeidsjaar van 1664 uur (gemiddeld 32 uur per week). Deze werknemers konden vervolgens kiezen of en wanneer ze een periode méér of minder wilden werken, uiteraard met aanpassing van het salaris. Bijvoorbeeld om in de zomervakantie korter te werken als hun kinderen vrij van school hebben. In P&Oactueel vertelt Ellen Schuit, HR-directeur van Yacht, dat het bedrijf gestopt is met het experiment. Er was te weinig belangstelling voor. "Ik denk dat mensen meer behoefte hebben aan duidelijkheid dan aan flexibiliteit. Mensen die bij ons werken zijn geen zzp’ers die financiële onzekerheid voor lief nemen. Het zijn mensen die in veel gevallen een hypotheek te betalen hebben en dan ook de zekerheid willen hebben wat er aan het einde van de maand bijgeschreven wordt op de rekening. De 17 mensen die meededen aan de proef, waren ook allemaal mensen zonder al teveel financiële verplichtingen als hypotheek of kinderen." Jaarlijkse afrekening Waarschijnlijk was het experiment succesvoller geweest als Yacht de medewerkers een vast salaris had betaald op basis van de gemiddelde werkweek waarvoor zij hadden gekozen. Uiteraard met een jaarlijkse afrekening van méér of minder gewerkte uren. Maar zelfs dan kan het complex zijn en tot scheve ogen bij collega's leiden. Bijvoorbeeld als een werknemer ziek wordt in een periode waarin hij juist méér uren had moeten werken.
Werknemers willen graag flexibel werken, wordt gezegd. Maar in de praktijk heeft dat toch zijn grenzen, is de ervaring van intermediair Yacht.
Tijdens de Week van het Nieuwe Werken heeft TNS NIPO enkele maanden geleden een onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat Nederlandse werknemers graag flexibel werken.
Volgens dit onderzoek werkt al 35% van de werknemers flexibel. Van de werknemers die niet flexibel werken, is het voor bijna 90% niet toegestaan door hun werkgever. Als het wel zou mogen, zou 60% dit waarschijnlijk ook doen.
Werkgevers laten het afweten?
Juist omdat werkgevers het op dit terrein laten afweten, hebben CDA en GroenLinks eind vorig jaar een initiatiefwet aangekondigd. Deze geeft werknemers het recht om hun werkgever te verzoeken om een wijziging van hun arbeidsuren, werktijden en werkplek.
Flexibele arbeidsduur
Een werkgever die wel het flexibel werken stimuleert, is Yacht. Deze leverancier van flex-arbeid heeft voor zijn eigen werknemers een flexibele arbeidsduur geïntroduceerd.
Op vrijwillige basis konden werknemers overstappen van de traditionele werkweek van 40 uur naar een arbeidsjaar van 1664 uur (gemiddeld 32 uur per week). Deze werknemers konden vervolgens kiezen of en wanneer ze een periode méér of minder wilden werken, uiteraard met aanpassing van het salaris. Bijvoorbeeld om in de zomervakantie korter te werken als hun kinderen vrij van school hebben.
In P&Oactueel vertelt Ellen Schuit, HR-directeur van Yacht, dat het bedrijf gestopt is met het experiment. Er was te weinig belangstelling voor.
"Ik denk dat mensen meer behoefte hebben aan duidelijkheid dan aan flexibiliteit. Mensen die bij ons werken zijn geen zzp’ers die financiële onzekerheid voor lief nemen. Het zijn mensen die in veel gevallen een hypotheek te betalen hebben en dan ook de zekerheid willen hebben wat er aan het einde van de maand bijgeschreven wordt op de rekening. De 17 mensen die meededen aan de proef, waren ook allemaal mensen zonder al teveel financiële verplichtingen als hypotheek of kinderen."
Jaarlijkse afrekening
Waarschijnlijk was het experiment succesvoller geweest als Yacht de medewerkers een vast salaris had betaald op basis van de gemiddelde werkweek waarvoor zij hadden gekozen. Uiteraard met een jaarlijkse afrekening van méér of minder gewerkte uren.
Maar zelfs dan kan het complex zijn en tot scheve ogen bij collega's leiden. Bijvoorbeeld als een werknemer ziek wordt in een periode waarin hij juist méér uren had moeten werken.