Werven allochtonen niet alleen meer via Spits en Metro
Gratis kranten grootste bereik onder jonge allochtonen.
Werkgevers die voor een vacature in contact willen komen met jeugdige allochtonen, kiezen er vaak voor om te adverteren in de gratis kranten
Metro en
Spits. Maar sinds er meer keus is in gratis kranten, door de komst van
De Pers en
DAG, is het aantal allochtone lezers van Metro en Spits flink gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van ‘etnomarketingbureau'
Foquz Media.
Ruim de helft (55 procent) van de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen leest nu de Spits, terwijl 54 procent de Metro leest. Dat is een stuk minder dan de afgelopen drie jaar, toen Spits nog op een stabiel marktaandeel van 65 procent kon rekenen onder allochtone lezers, en Metro op 60 procent. Sinds de komst van de nieuwe gratis kranten leest nu één op de vijf allochtonen De Pers of DAG.
Spits, een uitgave van het Telegraaf-concern, kan nog steeds op de meeste waardering rekenen onder allochtone lezers. De helft waardeert de krant gemiddeld met een 7,4. Eénderde van de allochtonen vindt Metro de beste krant en geeft deze een 7,1.
Twee per week
Allochtonen lezen gemiddeld twee verschillende gratis kranten per week. Metro en Spits worden intensiever (gemiddeld 3,5 keer week) gelezen dan De Pers en DAG (gemiddeld 2,8 keer per week). Alle gratis kranten hebben onder Surinamers en onder allochtonen tussen de 20 en 34 jaar hun grootste bereik.