Winkelpersoneel lijdt onder agressie van klanten

Arbeidsinspectie wil dat detailhandel maatregelen neemt.

De helft van het winkelpersoneel wordt wel eens door klanten uitgescholden. Eén op de tien medewerkers maakt bedreigingen mee en 7 procent is zelfs slachtoffer van lichamelijk geweld. Dat blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie. De inspecteurs bezochten 450 winkels van grote en middelgrote steden.

Tien procent van de ondervraagden heeft schade ondervonden van de agressie, die varieert van blauwe plekken en littekens tot slapeloosheid en straatvrees. Het ongewenste gedrag van klanten is een belangrijke oorzaak van (langdurig) ziekteverzuim in de detailhandel.

Het onderzoek brengt aan het licht dat de winkels weinig doen om hun werknemers te beschermen. De maatregelen die winkels nemen hangen sterk af van de ervaring die ze hebben met agressie en geweld. Hebben ze geen gevallen meegemaakt, dan doen ze weinig tot niets aan preventie. Daarbij komt dat veel werknemers in de branche verbale agressie, zoals uitdagen, beledigen, uitschelden en vloeken, beschouwen als 'iets dat erbij hoort'. Hierover geven ze dus vaak geen signalen af aan de baas, met als gevolg dat maatregelen uitblijven.

De maatregelen die winkels nemen, liggen vaak op organisatorisch vlak. Zeven op de tien winkeliers regelt het werk zo dat werknemers niet alleen achter de toonbank staan. Ook worden er afspraken gemaakt over het openen en sluiten van de winkel. Videobewaking of alarmsystemen hebben winkels vooral om diefstal tegen te gaan. Daarom hangen er vaak geen camera's hangen bij de personeelsuitgangen van de winkels, terwijl dat de veiligheid van werknemers wel ten goede komen.

Voorlichting medewerkers
Ongeveer 40 procent van de werknemers geeft aan dat ze voorlichting hebben gehad over agressie en geweld. Deze is voornamelijk gericht op diefstal en vandalisme. Instructie hoe om te gaan met verbaal geweld of bedreiging komt minder voor.

Vooral in kleine winkels komen weerbaarheidtrainingen nauwelijks voor. Ook nazorg na een incident krijgt nog te weinig aandacht. Werkgevers weten vaak niet hoe belangrijk het is om werknemers na een incident snel en goed op te vangen om ernstige gevolgen te voorkomen.

De inspecteurs gaan later dit jaar opnieuw op pad. Dan controleren ze vooral in gebieden waar het risico op overvallen of andere overlast groot is. Als winkels dan nog onvoldoende maatregelen hebben genomen tegen agressie en geweld, zal de inspectie verbetering afdwingen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?