Zieke flexwerkers houden uitkering, maar die is wel lager

De uitzendbranche en vakbonden mopperden erover in de Volkskrant, maar de ziektewetuitkering voor uitzendkrachten mensen met een tijdelijk contract gaat echt omlaag. De duur blijft ook 2 jaar, maar de uitkering gaat wel sneller fors naar beneden.

In de Volkskrant van 25 september stond dat vakbonden en werkgevers ‘zich verzetten tegen de kabinetsplannen om in de Ziektewet de ruim 1 miljoen flexwerkers nog maar drie maanden recht te geven op een uitkering, tegen twee jaar nu’. De bond van uitzendbureaus (ABU) klaagde in de krant over een ‘grotere tweedeling tussen flex en vast’.

Ziektewetuitkering blijft 2 jaar
Het ministerie van SZW voelt zich geroepen om de berichtgeving in de Volkskrant tegen te spreken. Want uitzendkrachten en flexwerkers houden recht op een uitkering van twee jaar, stelt het ministerie.

Wel telt het arbeidsverleden nu mee voor het verstrekken van de ‘loongerelateerde uitkering’. Na de eerste drie maanden ziektewetuitkering, krijgt de werknemer een extra maand uitkering voor elk jaar dat is gewerkt. De duur van deze loongerelateerde fase bedraagt maximaal 2 jaar.

Maar gaat wel fors omlaag
Wanneer flexwerkers een beroep moeten doen op de Ziektewet, krijgen zij de eerste drie maanden een uitkering van 70% van het laatstverdiende loon. Die loongerelateerde uitkering kan dus langer worden als er in het verleden meer is gewerkt.

Zodra de loongerelateerde uitkeringsperiode afloopt, volgt daarna een ziektewetuitkering van 70% van het wettelijk minimumloon. Ook hierbij geldt dat de totale duur van de loongerelateerde uitkering plus de minimumuitkering, maximaal twee jaar bedraagt.

Flexwerkers sneller weer aan het werk
De hervorming van de Ziektewet moet uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband die ziek zijn, sneller aan het werk krijgen. Nu worden ze vaak ‘vergeten’ omdat de (voormalige) werkgever niet verantwoordelijk is voor de re-integratie. Daarom legt de wet ook een financiële verantwoordelijkheid bij werkgevers. Ook wordt de maximale periode van een proefplaatsing langer en moet het UWV beter samenwerken met uitzendbureaus.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?