Zoontje Lars inspireert vader om autisten werk te bieden

Softwarebedrijf SAP gaat meer mensen met een autistische stoornis aannemen. Dat doet het bedrijf uit idealisme, maar ook omdat autisten unieke talenten hebben. Het concern schakelt hiervoor een wereldwijd plaatsingsbureau voor autisten in, dat is opgezet door de bezorgde vader van een autistisch zoontje.

SAP, ook bekend van de HR-software, gaat de komende jaren wereldwijd mensen met autisme in dienst nemen en opleiden. Ze kunnen aan het werk als programmeur, softwaretester of als medewerker in de kwaliteitszorg. De Duitse softwaregigant wil deze mensen een betekenisvolle baan bieden, maar kan er ook voordelen mee halen, aangezien mensen met autisme over unieke talenten beschikken.

Bezorgde vader richt bijzonder plaatsingsbureau op
Om talentvolle autistische medewerkers te vinden schakelt SAP een internationaal plaatsingsbureau voor autistische kandidaten in met de naam Specialisterne (dat is Deens voor 'specialisten’). Specialisterne stelt zich tot doel om wereldwijd een miljoen mensen met een autistische stoornis aan een baan te helpen.

Die ambitieuze doelstelling komt voort uit de gedrevenheid van oprichter Thorkil Sonne, de Deense vader van de autistische Lars. Sonne bedacht dat het voor zijn zoon heel lastig zou worden om later werk te kunnen vinden. Want aan Lars is niets bijzonders te zien, maar hij heeft wel een stoornis waardoor hij niet begrijpt wat de mensen om hem heen van hem verwachten.

Om er zelf wat aan te doen, nam Sonne een extra hypotheek op zijn huis en richtte Specialisterne op. Het plaatsingsbureau benadrukt de unieke talenten van autisten en wil werkgevers overtuigen om ook autistische medewerkers in dienst  te nemen. Het Deense plaatsingsbureau is nu wereldwijd actief en heeft vestigingen in verschillende landen.

SAP streeft naar 650 autistische medewerkers
Het gaat bij SAP nu nog niet om grote aantallen autistische medewerkers, want het concern experimenteert eerst nog in India en Ierland. Maar de eerste proef in India verliep goed: door daar 6 autistische softwaretesters toe te voegen aan het team, verbeterden zowel de productiviteit van het team als de kwaliteit van de opgeleverde software.

Doelstelling van SAP is, dat tegen het jaar 2020 één procent van het wereldwijde personeelsbestand bestaat uit mensen met een autistische stoornis. Aangezien bij SAP wereldwijd meer dan 65 duizend mensen werken, zou het dus gaan om ten minste 650 autistische medewerkers.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?