Potentiële sollicitanten ergeren zich het meest aan een onduidelijke functiebeschrijving als ze een vacaturetekst lezen. Dat blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group.
Dat het schrijven van een goede vacaturetekst niet zo eenvoudig is, blijkt uit de ergernissen van kandidaten.
Top 10 ergenissen
1. Onduidelijk functieomschrijving (47%)
2. Spelfouten in de tekst (46%)
3. De functie-eisen zijn niet duidelijk of ontbreken (40%)
4. Salarisindicatie ontbreekt (39%)
5. Veel clichés in de tekst (31%)
6. De standplaats van de functie ontbreekt (31%)
7. De contactgegevens zijn onvolledig of ontbreken (26%)
8. De informatie is niet actueel (23%)
9. De arbeidsvoorwaarden ontbreken (19%)
10.Website adres/linkje klopt niet (19%).
Spelfouten irriteren hoogopgeleiden
Wat opvalt is dat er verschillen zijn in de zaken waaraan hoger opgeleiden en lager opgeleiden zich storen. Zo ergeren hoogopgeleiden zich het meest aan spelfouten, laagopgeleiden juist aan het ontbreken van een salarisindicatie.
Verder lijken laagopgeleiden zich aan de meeste zaken minder te ergeren dan middelbaar- en hoogopgeleiden. Dit geldt vooral voor spelfouten en clichés in de tekst en een onduidelijke functieomschrijving. Daarnaast blijkt ook het ontbreken van de standplaats en contactgegevens hen veel minder te hinderen.
Vacaturetestdagen
Met het onderzoek willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat werkgevers de wervingskracht onderschatten die goede vacatureteksten hebben. Bedrijven denken te vaak dat de effectiviteit van de werving vooral afhankelijk is van de media waarin hun vacatures plaatsen.
Nog tot 26 januari kunnen werkgevers gratis hun vacatures laten testen door een team van experts op het terrein van arbeidsmarktcommunicatie.