1300 claims over uitbetaling vakantiedagen na ziekte

Bij het ministerie van SZW zijn 1300 schadeclaims ingediend door werknemers die na langdurige ziekte zijn ontslagen. Na een uitspraak van de Hoge Raad claimen zij dat na hun ontslag te weinig vakantiedagen zijn uitbetaald.

Dat maakt het ministerie van SZW bekend.

Alleen vakantiedagen over laatste half jaar
De zaak gaat over de situatie van vóór 1 januari 2012. Toen was in het Burgerlijk Wetboek geregeld dat een zieke werknemer alleen vakantiedagen opbouwde over de laatste zes maanden van zijn ziekte.

Als een werknemer na langdurig ziek te zijn geweest werd ontslagen, kreeg hij daardoor ook alleen maar vakantiedagen uitbetaald over de laatste zes maanden van zijn ziekte.

Wetgeving in 2012 aangepast
Het Europees Hof van Justitie heeft in 2009 geoordeeld dat deze beperkte opbouw van vakantiedagen bij ziekte in strijd is met de Europese ‘Arbeidstijdenrichtlijn’.

Als gevolg van deze uitspraak is de wetgeving per 1 januari 2012 aangepast en bouwen werknemers die ziek zijn ook volledig hun vakantiedagen op. Zij moeten daarom sinds die tijd ook vakantiedagen opnemen, wanneer zij op vakantie willen.

Staat is aansprakelijk en krijgt claims
De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die werknemers hebben geleden (als gevolg van de wetgeving zoals deze gold vóór 1 januari 2012), doordat zij bij ontslag na langdurig ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen.

Het ministerie van SZW ontvang al van 1300 mensen een schadeclaim, omdat aan hun te weinig dagen zijn uitbetaald. Deze claims zullen nu in behandeling worden genomen. Binnen een maand maakt het ministerie bekend hoe de claims worden afgehandeld.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?