Actieplan moet opleidingsniveau werknemers opkrikken

Betere loopbaanbegeleiding stimuleert bijscholing.

Een brede coalitie van werkgevers, werknemers, gemeenten en het onderwijs gaat het opleidingsniveau van de Nederlandse beroepsbevolking 'opkrikken'. Betere loopbaanbegeleiding moet ervoor zorgen dat werknemers zich voortdurend blijven bijscholen.

In een actieplan van de coalitie staat dat de organisaties jaarlijks minimaal 10.000 werkenden en werkzoekenden op willen leiden tot het niveau van hoger onderwijs. Nog eens 5.000 mensen moeten minimaal op mbo-niveau worden gebracht.

Het actieplan moet de basis leggen voor een ‘volwaardige en zelfstandige tweede leerweg’. Daarbij gaat het om scholing van werkzoekenden en werkenden. Dat kan via leren op de werkplek, het volgen van een cursus bij een particuliere opleiding, of onderwijs gericht op een formeel diploma.

Drie knelpunten
De organisaties zien drie grote knelpunten op de arbeidsmarkt die met scholing aangepakt kunnen worden: tekorten aan specialisten op hoger niveau, tekorten aan vakmensen op het niveau mbo-3 en mbo-4 en een overschot aan mensen met nauwelijks of geen vooropleiding.

Publieke en private aanbieders van onderwijs hebben afgesproken het onderwijsaanbod beter op elkaar af te stemmen. Ook gaan ze meer samenwerken in zogeheten ‘open netwerken’.

Verder vinden de organisaties dat een betere loopbaanbegeleiding nodig is om ervoor te zorgen dat de beroepsbevolking zich blijft scholen. Ook moeten er meer mogelijkheden komen voor leren met behoud van een uitkering.

Kosten dekken
Om de kosten van het actieplan te dekken, moet de overheid bijspringen met fiscale maatregelen om opleiden te stimuleren. De coalitie is daarover in gesprek met de ministers Plasterk (Onderwijs) en Donner (Sociale Zaken).
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?